Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 7. novembra 2017, 06:01
  • Autor:pm

Hmlisté a studené rána, slnečné a teplé dni, vlhké noci, padajúce lístie a počasie takmer bez vetra. Takto nejako vyzerá babie leto, čas, ktorý nám ľuďom vyhovuje.

Je to posledná rozlúčka s teplými dňami a pomaly sa chystáme na sychravé počasie a príchod zimy.

Babie leto


Pre rybára sú tieto dni poslednou možnosťou, aby ulovil nejakú rybu, lebo nikdy neviete, kedy sa ochladí a ryby sa zazimujú. Babie leto však nie je vhodný čas na lov rýb. Ryby tiež využívajú slnko a bezvetrie na to, aby sa tesne pod hladinou vyhrievali. Aktivizovať ich môže vietor alebo zmena počasia.

Ryby v chlade


Možno sa čudujete, keď prechádzate okolo Sĺňavy a vidíte rybárov v člnoch uprostred vody. Nečudujte sa. Voda v pobrežných partiách je už chladná a ryby sa sťahujú do úkrytov. Práve tam ich treba hľadať. Najčastejším lovom z člna v tomto období je vláčenie – spôsob, keď sa rybár snaží napodobniť živú rybku umelou nástrahou. Malé rybky, potrava dravcov, sa totiž ako prvé stiahnu do úkrytov a dravce sú hladné. Zaútočia takmer na všetko, čo sa vo vode pohybuje.

Bivakovanie v mrazoch


Koniec jesene a zima síce nepatrí k hlavnej rybárskej sezóne, no napriek tomu sa nájdu dobrodruhovia, ktorí sa vyberú na výpravu aj v snehu. Takisto vás môže príchod zimy prekvapiť i počas jesennej výpravy, nakoľko počasie si nevyberá a my mu nedokážeme rozkázať. Preto určite stojí za zváženie, aký bivak si pribaliť do chladných dní.
Výrobcovia už ponúkajú dvojplášťové bivaky, pričom tvrdia, že sú určené do zimy alebo sú vyrobené na štyri ročné obdobia. Ale je to skutočne tak? Aby sme to zistili, sme urobili malý test bivakov. Porovnávali sme jednoplášťový a dvojplášťový bivak. Oba sme žiaričom vyhriali na vnútornú teplotu 18 stupňov, do každého sme umiestnili snímač teplomeru a sledovali sme, ako sa mení vnútorná teplota. Pripomíname, že vonkajšia teplota vzduchu bola mínus sedem stupňov.
Rozdiel bol zjavný už po prvom meraní, teda po 30 minútach. V jednoplášťovom bivaku sme namerali sedem stupňov, čo znamená pokles teploty 11 stupňov. V dvojplášťovom bivaku teplota klesla o šesť stupňov, z pôvodných 18 na 12. To dokazuje, že, dvojplášťový bivak je schopný udržať vnútornú teplotu dvojnásobne dlhšie.
Po 45 minútach bola vnútorná teplota v jednoplášťovom bivaku dva stupne, pričom v dvojplášťovom sme namerali osem stupňov. A po hodine už v jednoplášťovom bivaku mrzlo, teplota dosahovala mínus dva. Dvojplášťový bivak si držal po hodine teplotu päť stupňov.

Recept na chutnú domácu tresku


Ak sa vám podarí uloviť ryby, doma si veľmi jednoducho dokážete urobiť chutnú tresku. Na tento obľúbený šalát sa hodia ryby s tuhším mäsom, ako je šťuka, zubáč, jalec, ale dá sa použiť aj kapor či pleskáč. „Nerybári“ si vystačia aj s mrazeným rybím filé, ktoré kúpia v obchode.
Postup je jednoduchý. Do hrnca dáme zovrieť tri litre vody a 250 ml octu. Pridáme bobkový list, soľ, celé čierne korenie a necháme zovrieť. Potom pridáme mrkvu a varíme asi 15-20 minút, až do doby, keď je mrkva uvarená, nie rozvarená. Potom pridáme rybie filety, necháme len prevrieť a odstavíme z ohňa a necháme vo vode mierne vychladnúť. Čas, kým nám ryba chladne, využijeme a nakrájame si cibuľu, uhorky, pridáme horčicu, majonézu, uvarenú mrkvu a nakoniec rybu.
Všetko spolu premixujeme ponorným mixérom, dochutíme čiernym korením, ak treba soľou, prípadne nálevom z uhoriek. Tí, čo máte radšej veľké kúsky mäsa, si rybu oberte od kostí a mixujte len ostatné ingrediencie. Do nich nakoniec zapracujte kúsky mäsa.
Domáca treska potrebuje nejaký čas na uležanie, preto ju dáme aspoň na 12 hodín do chladničky. Dobrú chuť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava