Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 16. októbra 2017, 14:33
  • Autor:pm

Október sa okrem chladných dní vyznačuje pre rybára aj ďalšou zmenou. Denná doba lovu je od 4.00 do 24.00 h, teda lov nonstop sa skončil.

Nezabudnite si preto vytiahnuť z vody prúty o polnoci a ukončiť lov. Inak sa dostanete do vážnych problémov s členmi rybárskej stráže.

Rybačka v októbri


Aj keď aktivita rýb v októbri je veľmi dobrá, treba si dávať pozor na tie druhy, ktoré sú v tomto období chránené. Nemožno si privlastniť úhora a na pstruhových vodách už platí všeobecný zákaz lovu rýb. Chránené sú pstruhy potočné a jazerné.
Inak je tento mesiac asi najvhodnejším časom na lov dravcov, ktoré sú aktívne počas celého dňa. Malé rybky, teda potrava dravca, sa vďaka chladnúcej vode schovávajú a hladné dravce snoria, aby naplnili svoje žalúdky.
Veľmi dobré vyhliadky sú na ulovenie šťuky, ktorú hľadáme hlavne v jej prirodzených úkrytoch, veľmi dobre berú aj zubáče. Najlepší čas na ulovenie zubáča je sychravé a veterné počasie. Loviť dravca možno prívlačou alebo klasicky na živú či mŕtvu rybku.
V októbri začína byť aktívny aj mieň – jediný zástupca treskovitých rýb u nás. Uloviť ho možno na mäsité nástrahy – červy, pečeň, kúsky rýb a pod. Je to nočný dravec, ale počas sychravého počasia, v daždi, ho možno uloviť aj cez deň.
Sezóna lovu sumcov klasickým spôsobom sa pomaly končí. Sumce sa vplyvom studeného počasia a aj chladnúcej vody ukladajú na zimný odpočinok. To ale neznamená, že uloviť ich v októbri je nemožné. Naopak, prívlačiari zaznamenali veľa úlovkov a sumce sa aktivizujú aj vtedy, keď sa náhle oteplí a teplota vody stúpa.
Rybačka v októbri má určite svoje čaro, aj keď si už treba dávať pozor na výber správneho oblečenia. Niektorí rybári sa práve v októbri vyberajú uloviť rekordné kapry. Stráviť na rybách pár dní v čase, keď teplota v noci klesá k nule a cez deň dosahuje sotva desať stupňov, si vyžaduje kvalitné obydlie, spací vak, termobielizeň, čiapku, kuklu a pod. Nič nemožno podceniť. Noci sú vlhké, preto je nutné mať v zásobe aj rezervné oblečenie a obuv.

Test spacákov


Spacie vaky sú pre rybára veľmi dôležitou súčasťou výbavy. Samozrejme, len pre rybára, ktorý pri vode ostáva na noc alebo podniká dlhšie výpravy. Ak sa chcete pohodlne vyspať, musíte mať určitý komfort a v žiadnom prípade vám nemôže byť zima. A práve na zistenie udržania teploty vo vnútri spacáku sme urobili test.

Ako prebiehal test?


Použili sme fľašky, ktoré sme naplnili rovnako teplou vodou, pripevnili páskou snímač teplomeru a vložili do spacieho vaku. Pri vkladaní nebola teplota na všetkých fľašiach identická. Bolo to spôsobené tým, že sme fľašky prenášali v mraze. Merania sme robili každých 30 minút.

Aké spacáky sme testovali?


■ Spací vak Phantom, ktorý je určený do mínus 17 stupňov
■Spací vak Enforcer, ktorý je určený do mínus 7 stupňov
■Obyčajný turistický spací vak určený do letného obdobia, ktorý
kúpite v hociktorom obchode

A ako dopadol náš test?


■Spací vak Phantom určený
do -17 oC: Vnútorná teplota po vložení teplej fľaše bola 34 stupňov a po troch hodinách bola teplota vo vnútri 30 stupňov. Ochladenie o 4 stupne. Zaujímavý je však fakt, že počas prvých dvoch hodín sa vnútorná teplota dokonca zvýšila.
■Spací vak Enforcer určený do -7 oC: Pri vložení bola teplota 35 stupňov, po troch hodinách to bolo 28 stupňov. Ochladenie o 7 stupňov.
■Obyčajný turistický spací vak: Vnútorná teplota po vložení bola 35 stupňov, po troch hodinách 26 stupňov. Ochladenie o 9 stupňov.
Z uvedeného vyplýva, že najlepšie termoizolačné vlastnosti má spací vak, ktorý je určený do vysokých mínusových hodnôt. Ale, samozrejme, je len na vás, v čom sa rozhodnete na rybačke spať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek