Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 3. októbra 2017, 12:41
  • Autor:pm

Jeseň k nám tento rok dorazila veľmi agresívne. Dá sa povedať, že z krátkych rukávov sme prešli do kabátov. Jesenné počasie je vhodné pre lov rýb, ale horšie je to s rybármi. Veď sedieť niekoľko dní pri vode za stáleho dažďa či vetra nie je nič príjemné.

Ale ak chceme rybu chytiť, musíme si niečo aj vytrpieť. Našťastie, v dnešnej dobe už existuje oblečenie, ktoré nás pred nečasom dokonale ochráni. Stačí si ho len vybrať.
Ako sa správne obliecť k vode
■ PRŠIPLÁŠTE
Staré dobré pršiplášte nás síce chránia pred dažďom, ale majú svoje nevýhody. Materiál totiž nedýcha, to znamená, že sa pod oblečením potíme. Je to takisto nebezpečné, ako keby sme zmokli. Preto sú pršiplášte vhodné len ako východisko z núdze, prípadne na prechodný čas.

Na správnom oblečení sa voda zráža a odteká.

■ MEMBRÁNOVÉ OBLEČENIE
Moderná doba nám priniesla membránové oblečenie, ktoré je vode odolné, vetru odolné a paropriepustné. Každý, kto ho má, musí potvrdiť, že zaručuje pohodlie aj v tom najväčšom nečase. Na trhu je veľa značiek oblečenia do extrému. Ja používam GeoffAnderson, preto vám priblížim, ako mi tento odev pomohol v praxi.

EPIZÓDA 1


Po týždňovej výprave sa nám stalo, že sme autom zapadli do blata. Myslím si, že každý dobrý rybár už niekedy uviazol v blate a vie, o čom píšem. Váh bol v tom čase po dažďoch vyľudnený a žiadna pomoc na blízku nebola. Museli sme tlačiť. Jeden sedí v aute a pridáva plyn, druhý tlačí. Keďže svoje oblečenie nosím pri sebe v aute aj v lete, obliekol som sa a podujal na tlačenie. Auto sme vytlačili, ale spod kolies sa na mňa dostalo toľko blata, že klasické oblečenie by nebolo možné vyprať. Ja som si ho jednoducho vyzliekol a čistý som sa vracal domov. Doma som si ho obliekol a dal sa vystriekať vapkou. Oblečenie ostalo ako nové a ja som bol suchý. Ani pod obrovským tlakom sa voda dovnútra nedostala.

EPIZÓDA 2


Ako som už spomínal, toto oblečenie nosím po ruke stále. Raz som dostal defekt počas hustého dažďa. Vymieňať koleso v takom počasí nie je nič príjemné. Z vrchu na vás prší a z boku zase špliechajú okoloidúce autá. Obliekol som si svoj komplet a všetko som opravil. Potom som ho prehodil cez zadné sedačky a oblečenie o chvíľu uschlo. A ja som suchý pokračoval na miesto stretnutia. Neviem si predstaviť, ako by to dopadlo, ak by som nemal nepremokavý odev a zmokol do nitky. Dôležité stretnutie by som musel odložiť.
Nepremokavý odev a jeho využitie
Nikdy neviete, kedy sa vám zíde v aute nepremokavý odev. Nezaberie veľa miesta, jesť nepýta a hlavne je ticho počas jazdy.
Zažijete s ním komfortné vyvážanie, zdolávanie ryby v hustom daždi. Nebude vám prekážať, ak vás počas plavby člnom zaleje vysoká vlna. Sadanie na mokré predmety je úplne bežné a vôbec to necítite. Zimný lov mieňov v hustom snežení je hračka. Ak sa na vás nalepí blato, nemusíte hneď prať. Stačí vliezť oblečený do sprchy a osprchovať sa, alebo nech vás niekto vystrieka hadicou.
Vode odolné vrecká a zipsy sú samozrejmosťou. Oblečenie odoláva dokonca aj slanej vode, takže ak podnikáte výpravy do Nórska a podobne, určite to oceníte.
Toto oblečenie ja navyše veľmi štýlové a v kamuflážnom prevedení je skvostom. Ja ho bežne nosím za zlého počasia do mesta na nákupy. Má dokonca vrecko na mobil. Ak silno prší, stačí zopár úderov rukami po sebe, voda opadne a ste suchí.
Membránové oblečenie možno nosiť na holé telo, lebo je zvnútra chránené fleesom. Počas extrémneho počasia je dobré obliecť si viac vrstiev, najlepšie termobielizeň.
Samozrejmosťou na každej výprave je vhodná obuv. Tiež sa už vyrábajú gumové čižmy s membránou, ktorá zabezpečuje teplo a sucho. Čižmy dostanete letné alebo zimné, ktoré chránia až do mínus 60 stupňov Celzia.
Prajem vám úspešnú rybačku a pohodu aj v tom najväčšom nečase.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav