Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 18. septembra 2017, 07:38
  • Autor:pm

September nazýva veľa rybárov aj mesiacom rekordov. Voda pomaly chladne a ryby začínajú aktívne prijímať potravu, aby si urobili zásoby energie na zimné obdobie.

Lov je ešte stále povolený 24 hodín denne a hodinu po západe slnka musí byť miesto lovu osvetlené. Počas lovu nonstop musíme o polnoci do povolenia zaznačiť ukončenie lovu a začiatok nového. Pozor, od 1. 9. je chránený úhor a nemožno si ho privlastniť!
V septembri sa dajú uloviť obrovské sumce, ktoré začínajú byť aktívne hneď po prvom výraznom ochladení, ale veľa rybárov sa zameriava predovšetkým na lov kapra. A to nielen na tečúcich vodách, ale aj na vodných nádržiach a štrkoviskách. Dobre berie aj pleskáč, lieň a jalec tmavý žijúci v húfoch.
Fungovať začína aj lov prívlačou. Dravce usilovnejšie lovia malé rybky, a to je šanca, ako ich našou umelou nástrahou oklamať. Časté sú úlovky zubáča, boleňa, šťuky a ostrieža.

Rybárske krúžky


Začiatok nového školského roka prináša šancu aj pre mladých rybárov. Rybárske krúžky, ktoré budú počas celého školského roku na ZŠ Mojmírova v Piešťanoch a ZŠ Veľké Kostoľany, sú určené pre dievčatá i chlapcov navštevujúcich základnú alebo strednú školu, ktorí majú záujem stať sa rybármi, inklinujú k tomuto športu, majú radi prírodu a čas strávený pri vode so svojimi rovesníkmi. Úlohou krúžku je podporovať deti zanietené pre rybárstvo, ktorým učarovala rybačka a všetko, čo je s ňou spojené.
Deti v krúžku získajú potrebné teoretické aj praktické rybárske vedomosti, oboznámia sa s princípmi správania sa pri vode. Pochopia, že voľný čas sa dá tráviť aj inde ako v objatí panelákov či pri počítači.
Deti sa učia základy rybárčenia, nadväzovanie háčikov, od jednoduchých systémov až po tie, ktoré sú určené pre náročných rybárov. Súčasťou výučby je spoznávanie rýb našich vôd, ich návyky, prirodzené prostredie a výskyt. Deti sa ich učia rozpoznávať, oboznamujú sa s ich stravovacími návykmi, t.j. kedy ryba najlepšie berie, čo je jej prirodzenou potravou, aké návnady a nástrahy si jej lov vyžaduje, aké systémy sa bežne na je lov používajú…
Okrem teoretickej časti sa v krúžkoch venujú aj praktickému vyučovaniu na spoločných rybačkách. Deti sa každoročne nielen zúčastňujú, ale aj samy organizujú množstvo pretekov. Za posledné tri roky získali mladí rybári z krúžkov na majstrovstvách Slovenska v LRU plávaná dva tituly a jedno druhé miesto, v LRU prívlač tri prvé, jedno druhé a dve tretie miesta, tento rok na majstrovstvách Slovenska v LRU feeder v rôznych kategóriách získali tri prvé priečky, tri druhé a jednu tretiu priečku!
V čase prázdnin sa pre deti organizujú sústredenia a stanovačky, z ktorých sa vracajú plné zážitkov.
Momentálne sa tri deti z krúžkov pripravujú ako reprezentanti Slovenska na medzinárodné majstrovstvá Čiech v LRU prívlač a 16 mladých rybárov na celoslovenské kolo súťaže Zlatý Blyskáč vo Zvolene.
A ako sa stať členom krúžku? Každá škola vydá do 11. septembra všetkým svojim žiakom vzdelávacie poukazy. Tie v prípade záujmu môžete do 25. 9. 2017 odovzdať na vami vybranej škole. Škola nemôže brániť svojim žiakom, aby poukaz použili v inej škole alebo školskom zariadení. Aj žiaci stredných škôl môžu odovzdať poukaz na základnej škole. Upozorňujeme, že žiadne poplatky deti navštevujúce krúžok neplatia!
Viac o činnosti mladých rybárov sa môžete dozvedieť aj na facebookovej stránke DRK Jaroslava Helera.

„Tuli“ Vojtek medzi deťmi v Bašovciach


Deň venovaný deťom sa po roku opäť uskutočnil v Rybárskej bašte v Bašovciach. Vďaka Kamilovi Blaškovi, personálu z bašty, hercovi Ivanovi „Tuli“ Vojtekovi, členom DRK Jaroslava Helera a Združeniu priaznivcov športového rybolovu sa opäť po roku stretli vyznávači rybolovu. Deti si skúšali lov pstruhov na umelú mušku, prívlač alebo plávanú. Tie vďaka zmene počasia boli menej aktívne. Ak mal niekto záujem rybu konzumovať, ochotný personál mu ju pripravil.
I. Vojtek sa tiež postaral o jedno veľké prekvapenie. Pred 13 rokmi mu vtedajší majstri sveta zo Slovenska darovali klobúk aj s podpismi majstrov a „Tuli“ sa rozhodol tento klobúk darovať minuloročnému majstrovi Slovenska a aj Čiech, Maxovi Humajovi z Piešťan. Ako sám povedal, je veľmi nadšený rybárskymi vedomosťami všetkých detí a vždy rád na takéto stretnutie príde a mladých rybárov nielen niečo naučí, ale aj podporí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel