Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 21. augusta 2017, 08:19
  • Autor:pm

Tropické letné dni spôsobujú prehrievanie vodného stĺpca, čo má za následok aj zníženie obsahu kyslíka vo vode. Je to nebezpečný jav, ktorý často vedie k úhynom rýb.

Okrem toho sa prehriata voda stáva doslova rajom pre množenie mikroorganizmov a mnohé z nich sú nebezpečné aj pre človeka. Preto pozor na kúpanie v jazerách a priehradách.

Ako na ryby v extrémnych teplotách?


Ak chceme uloviť ryby, musíme ich hľadať na miestach, kde je vo vode dostatok kyslíka, teda v prúdiacich úsekoch, pod priehradami a pod. No napriek tomu, že ryby nájdeme, nie vždy sa nám ich podarí aj uloviť. Ryby tiež možno loviť vo vodných nádržiach, v tom prípade je však nutné vyhľadávať hlbšie partie. Tie miesta sú často ďaleko od brehu, preto je potrebné nahadzovať udicu do veľkej vzdialenosti (100 metrov a viac).
Často stretávam rybárov, ktorí sa pokúšajú dostať svoje montáže do čo najväčších vzdialeností alebo sa len jednoducho nevedia trafiť na požadované miesto. Keď ich však sledujem, pri samotnom náhode robia veľmi veľa chýb. Ja sa vám teraz pokúsim opísať moju obľúbenú techniku nahadzovania. Zistil som, že dokážem svoju nástrahu dostať do oveľa väčšej vzdialenosti ako väčšina rybárov a s dostatočnou presnosťou.

Správna technika pri nahadzovaní na veľké vzdialenosti je dôležitá.

Na začiatku sa pokúsim opísať potrebné náradie vhodné na ďaleké nahadzovanie. Najdôležitejším prvkom je samotný prút, navijak a použitý vlasec. Prút na ďaleké hody musí mať dostatočne dlhú rúčku, pretože len vďaka nej vytvoríme takú páku, s ktorou odhodíme záťaž s dostatočnou razanciou. Prvé očko by malo byť väčšieho priemeru a v čo najväčšej vzdialenosti od navijaku. Každému rybárovi odporúčam, aby si prút vyberal podľa vlastnej výšky. Nižším by som odporučil kratší prút s dĺžkou okolo 360 cm. Vyšším postavám sadnú do ruky prúty s dĺžkou 390 cm a viac. Pri voľbe tvrdosti prúta je najdôležitejšie, akú záťaž budeme nahadzovať. Treba si ale uvedomiť, že na ďaleké hody potrebujeme aspoň 80 gramov a viac. Odporúčam siahnuť po akcii 3 lbs a viac.
Veľmi dôležitý je aj výber navijaku. Väčšina rybárov má ten názor, že čím väčší navijak, tým lepšie. Je to však hlúposť. Veľký a ťažký navijak nám bude zbytočne ovplyvňovať silu švihu. Dôležité je, aby mal dostatočne vysokú cievku, vtedy silon pri odvíjaní kladie čo najmenší odpor. Taktiež by ho malo byť na cievke dostatok. Z poloprázdnej cievky sa podstatne horšie odvíja a nezriedka sa počas letu zadrháva. Pri kúpe si treba navijak aj namontovať na udicu a vyskúšať, či je celá zostava dostatočne vyvážená. Ťažisko by sa nám malo pohybovať tesne nad sedlom navijaka.
A čo priemer vlasca? Toto je taktiež veľmi diskutabilná otázka. Samozrejmosťou ale je, že použitie čím tenšieho vlasca sa nám odzrkadlí na väčšej dĺžke hodu. Podľa druhu lovenej ryby si však pritenký silón nemôžeme dovoliť použiť. Veľa rybárov siaha po priemere okolo 0,20 milimetrov alebo menej. Takto tenký silón je ale veľmi náchylný na poškodenie a riskujú tým stratu peknej ryby. Použitím priemeru 0,30 mm a viac sa zároveň môžeme rozlúčiť s hodmi dlhšími ako 100 metrov. Sám som už veľa špekuloval a najvhodnejší mi pripadá byť priemer 0,25 mm. Uprednostňujem však drahšie silóny. Nepozerám pritom na výrobcom udávanú záťaž, akú by mal výrobok udržať. Skôr sa opýtam v predajni a tam mi vedia podľa skúseností iných odporučiť.
Na samotné nahadzovanie vždy uprednostňujem šnúru. Prečo? Oproti silónu má oveľa vyššiu nosnosť, čo mi dovoľuje ísť do podstatne menších priemerov, čo má za následok opäť dlhšie hody. Na navijak jej netreba dávať priveľa, stačí, aby pri nahadzovaní bolo na cievke 4-5 ovinov. Pri výbere si treba ale kúsok odmotať a vyskúšať ju priamo na prste, či „nereže“. Niektoré šnúry majú túto vlastnosť a pri nahadzovaní nám často spôsobujú nepríjemné a dlho liečené zranenia na končekoch prstov.
Závažie. Opäť veľmi diskutabilná téma. V predajniach sa stretávame s rôznymi tvarmi a typmi olovených záťaží, ale na nahadzovanie sa najčastejšie používa klasické kŕmidlo či slza. Takmer každý rybár pri hodoch do diaľky používa tzv. „slzu“. Osobne však aj s klasickým kŕmidlom dokážem dohodiť do porovnateľnej vzdialenosti. Dbám však na to, aby malo kŕmidlo hrubé ramienka a aby ťažisko bolo čo najnižšie. Krmivo treba urobiť ťažšie, vtedy ho na olovo nemusíme dávať príliš veľa. Veľmi dôležité je jeho natlačenie, musí mať stopercentne aerodynamický tvar. Iné tvary by nám spôsobovali, že vzduch by obtekal pri lete nerovnomerne, a tým by naša nástraha zbytočne strácala energiu, ktorá je potrebná na dosiahnutie dlhého hodu.
Veľa šťastia na rybách!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava