Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 21. júla 2017, 08:35
  • Autor:pm

Ak si chcete vyjsť k vode, leto vám ponúka široké možnosti. Či už na ryby, alebo len na oddych spojený s grilovaním. Ak sa vyberiete na rybársku výpravu na viac dní, neznamená to, že sa musíte kŕmiť rožkami a paštétou. V dnešnej dobe už existujú plnohodnotné náhrady kuchyne v podobe malých prenosných varičov, udiarní, chladničiek na plynovú bombu či riadu. Je len na rybárovi, či sa rozhodne stravovať sa plnohodnotne. A ryba predsa plnohodnotným jedlom je.

Gurmáni na rybách


Po ulovení ryby je dôležité správne ju uskladniť. Najlepšie je uchovať ju v živom stave v prechovávacej sieťke, až kým sa nerozhodnete ju skonzumovať. Ak máte so sebou prenosnú chladničku, môžete rybu usmrtiť, napácovať a uložiť do chladu. Takto vydrží aj pár dní.

Pre všetkých, ktorí sa rozhodnú si pri vode pripraviť chutné jedlo z ryby, ponúkame niekoľko rýchlych a jednoduchých spôsobov.

Grilovanie


Je to asi najjednoduchší a najrýchlejší spôsob prípravy, nakoľko gril je už súčasťou výbavy takmer každého rybára.

Rybu očistite, namarinujte korením, soľou, pridajte granulovaný cesnak, červenú papriku a rascu. Toto môžete nahradiť aj originál korením určeným na prípravu rýb. Je dosť aromatické, preto nie každému chutí. Takto pripravenú rybu vložte na pár hodín na chladné miesto, ak nemáte k dispozícii chladničku, odporúčam rybu čo najskôr ugrilovať. Grilovať možno na tvrdom dreve, ale najlepšie je drevené uhlie, ktoré dá pokrmu príjemnú chuť a vôňu. Aby sa ryba neprilepila na rošt, je dobré ju uchytiť do tzv. grilovacej mriežky, ktorá sa dá ľahko otáčať. Počas prípravy je nutné mať pri sebe fľašu s vodou pre prípad, že by z uhlia vyšľahol plameň, ktorý je treba ihneď uhasiť, aby sa ryba nespálila. Ryba je na grile upečená za pár minút. Samozrejme, na grile sa dajú pripraviť aj iné pokrmy.

Údená ryba chutí výborne.

Údenie rýb pri vode


Údená ryba je doslova delikatesou a skonzumuje ju aj ten, čo ryby inak neje. Zaujímavé je, že tejto jednoduchej príprave sa venuje len málokto. Pritom je to úplne lacné, jednoduché, rýchle a chutné. Prenosnú udiareň si zakúpite v rybárskych predajniach a hneď k nej kúpte aj bukové piliny. Môžu sa použiť aj slivkové alebo čerešňové.

Príprava ryby na údenie je veľmi jednoduchá. Existujú síce aj špeciálne recepty na nálev, ale postačí vám i obyčajná soľ.

Na údenie sú vhodnejšie tzv. mastné druhy rýb, napríklad kapor, sumec, úhor, pleskáč. Rybu umyte, vysušte a posypte soľou. Vhodné je niekoľko hodín ju nechať odležať v soli, aby prenikla do mäsa. Potom rybu premyte, opäť vysušte a je pripravená na údenie. Ak chcete údiť hneď, rybu len vysušte, mierne nasoľte a môžete údiť.

Udiareň vyhrejte na pahrebe, variči alebo iným spôsobom na 80 stupňov. Na dno vysypte pohár pilín a vložte rošt s rybou. Samotné údenie netrvá dlho. Menšie ryby sú po 20 minútach hotové, nakoľko okrem údenia sú aj tepelne spracované. Pozor na to, aby ste rybu nepreúdili, lebo získa horkastú chuť. Maximálne údime 30 minút. Potom rybu vytiahneme a mala by sa nechať vychladnúť, čo sa ale pre príjemnú vôňu často nestáva.

Takto údená ryba je určená na okamžité skonzumovanie, nakoľko nie je zakonzervovaná dymom ako napríklad klobásy. Je to rýchle jedlo, ktoré v chladničke vydrží pár dní, v prírode pár hodín.

Prípravu pokrmov z rýb môžete sledovať aj v internetovej relácii Rybárska televízia, ktorá vám v pravidelných dvojtýždňových intervaloch prináša aktuality o vašich postrehoch, nápadoch či úlovkoch z rybárskych revírov celého Slovenska. Kvalitu príspevkov okoreňujú aj najlepší slovenskí testeri a pretekári či odborné reportáže od servisných technikov a špecialistov.

Reláciu nájdete na fanpage Rybárska televízia na Facebooku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel