Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 9. júna 2017, 08:09
  • Autor:pm

V júni nám začína tá pravá rybárska sezóna. Loviť možno na všetkých kaprových a lososových vodách. Do 15. júna je zakázaný lov prívlačou a na živú či mŕtvu rybku. Do tohto dátumu sú ešte chránené niektoré druhy dravcov. Denná doba lovu v júni je od 04.00 do 24.00.

Podľa paragrafu 10 ods. 1 písm. d) vyhlášky ministerstva životného prostredia, ktorou sa vykonáva zákon o rybárstve, je do 15. júna chránená šťuka severná, podľa písm. e) je celý mesiac chránená hlavátka podunajská,
podľa písm. h) sú do 15. júna chránené druhy: mrena severná, sumec veľký, zubáč veľkoústy a zubáč volžský.
Podľa písm. l) sú celoročne chránené druhy: blatniak tmavý, býčkorúrkonosý, čík európsky, hrebenačka pásavá, hrebenačka vysoká, hrúz fúzatý, hrúz Kesslerov, jeseter ruský, kapor sazan, karas zlatistý, kolok veľký, kolok vretenovitý, lopatka dúhová, ploska pásavá, plotica lesklá, plotica perleťová, pĺž severný, pĺž vrchovský a šabľa krivočiara.

Ak sa vyberiete na ryby, počítajte s tým, že stále môže prebiehať ich neres, ktorý záleží od teploty vody. Ak voda dosiahne 23 stupňov Celzia, začína sa trenie sumca. V tom období, ktoré trvá približne dva týždne, sú vyhliadky na jeho ulovenie minimálne. Samce strážia svoje potomstvo a takmer vôbec nelovia.

Ostatné ryby sú už po trení a berú spoľahlivo. So stúpajúcou teplotou vzduchu a tým aj vody sa ale ich aktivita presúva na neskoršie hodiny po západe slnka. V horúčavách sú počas dňa ryby k nástrahe apatické, to sa ale môže zmeniť príchodom búrky, vetra či náhlou zmenou počasia.

V plytkých partiách vôd prichádza k jej prehrievaniu, a tým aj množeniu vodných živočíchov. Tie sú ideálnou potravou pre všetky druhy rýb a hlavne práve vyliahnutý plôdik ich potrebuje k svojmu prežitiu.

Ryby po zotmení vychádzajú na plytčiny a tu ich treba počas výpravy aj hľadať. Ak sú ale dni príliš horúce, a tým pádom je vo vode deficit kyslíka, ryby sa sťahujú do hlbších a chladnejších partií, prípadne tiahnu v rieke na miesta, kde je voda dostatočne okysličená.

V našom okolí sú najlepšie vyhliadky na ulovenie rýb vo vodnej nádrži Sĺňava, veľmi dobrý je tiež kanál Váhu, madunický kanál, staré koryto Váhu pod Sĺňavou a, samozrejme, aj štrkoviská.

Prichádza večer a šance na záber sa zvyšujú.

Ak sa vyberiete na sumce, pamätajte, že pri ich love už neplatia staré teórie. Sumec síce obľubuje hlbočiny, no určite chodí loviť do plytkých vôd, kde nachádza svoju potravu. Taktiež teórie o tom, že je to nočný dravec, nemusia platiť. Zabrať môže aj na pravé poludnie a hlavne počas lovu na vábničku. Kráľa našich vôd lovíme spôsobom vábenia, trhačky, plávanej či položenej a veľmi úspešná býva aj prívlač.

Od 16. júna lovíme prívlačou aj iné dravce, ako napríklad šťuku, zubáča alebo boleňa. Počas dňa býva úspešná aj prívlač z člna, keď prechytávame stanovištia dravcov.

Ak nemáte čas ísť na ryby, nenechajte si ujsť vysielanie internetovej relácie pre rybárov. Nájdete ju veľmi jednoducho pod názvom Rybárska televízia. Do jej vysielania sú zaradené aktuality priamo od vody, lovy, testovanie rybárskeho náradia, zaujímavé rozhovory s úspešnými rybármi. V najbližšom období sa zmení aj vysielací čas Rybárskej televízie. Premiéra bude už každý piatok a sme tu pre všetkých rybárov.

Neváhajte nás preto kontaktovať na našej fanpage Rybárska televízia na Facebooku alebo e-mailom na relacia@sports.sk. Veríme, že v našej Rybárskej televízii si nájdete všetko, čo potrebujete na vylepšenie vášho lovu.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf