Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 13. apríla 2017, 10:48
  • Autor:pm

Keď ryby neberú, neznamená to, že vo vode alebo na našom lovnom mieste sa nenachádzajú. Boli by ste prekvapení, čo všetko sa deje pod vodnou hladinou práve počas dňa, keď ste presvedčení o tom, že ak vaše prúty mlčia, ryby tam nie sú, a hľadáte riešenie, kde a ako ich nájsť. A pritom stačí iba veriť svojim inštinktom a skúsenostiam, veriť, že ryby tam sú, len momentálne neberú.

Keď nám ryby neberú…


O tom, čo píšem, som pevne presvedčený, lebo som to zažil a nie raz. Prvýkrát to bolo ešte na jar v rieke Váh, kde sme na lovné miesto nainštalovali podvodnú kameru. Profesionálny feedrista bol v podstate bez záberu a to, čo nám ukázala obrazovka sonaru, ktorú sme prepojili s kamerou, nám doslova vyrazilo dych. Na zakŕmenom mieste sa nachádzali stovky rýb, ale záber neprichádzal.

Druhú lekciu som dostal počas leta na jednom štrkovisku, kde sme skúšali podvodnú kameru vexilar. Situáciu popíšem bližšie pre lepšie pochopenie. Teplota vzduchu okolo 35 stupňov Celzia, voda priezračne čistá, lovné miesto sa nachádzalo v hĺbke tri metre na lavici medzi vodným porastom. Nás zaujímalo, čo sa deje pod hladinou, keď ryby v letnom období počas dňa neberú. Kameru sme pomocou wi-fi spojili s naším smartfónom. Wi-fi má dosah až 30 metrov, preto sme všetko mohli sledovať priamo z brehu. Na fotografii sami vidíte, koľko rýb sa nachádzalo na lovnom mieste. Obrovské liene, kapry a, samozrejme, aj biele ryby atakovali naše lovné miesto. Dokonca sme urobili zopár experimentov.

Experiment číslo 1


Pred objektív kamery sme nasypali dve kôpky boilies a sledovali sme, ktorá aróma viac láka ryby. Vyhrala mäsová pred ovocnou. Bolo zaujímavé sledovať, ako sa ryby doslova prehrabávali medzi boilies. A toto všetko máte možnosť sledovať na vlastné oči len s pomocou kamery a telefónu.

Experiment číslo 2


Zaujímalo ma, ako ryby reagujú na príchod člna počas zakrmovania. Zobral som si preto mobil so sebou a sledoval ryby. Ako sme sa blížili, pomaly sa z miesta vytratili. Po zakŕmení sa vrátili do 20 sekúnd po našom odchode. Čo to teda znamená v praxi?

Ryby vám neberú, zoberiete sonar, čln a idete sa pozrieť k bójke. Nenájdete tam nič a ste presvedčení, že ryby na vaše lovné miesto vôbec nechodia. A predsa tam sú, len ich vyplašíte svojím člnom. Teraz mi je už jasné, prečo moje miesto na rieke, kde chodím na sumce, neukazuje žiadne ryby, ale pritom zábery sú. Vyplaším ich člnom a vrátia sa až vtedy, keď sa vzdialim.

Sonary sú super vec na preskúmavanie dna, prekážok a, samozrejme, aj na hľadanie rýb. Ale žiadny sonar vám neukáže to, čo vidíte na podvodnej kamere. Kamera sa stane súčasťou rybieho sveta a ryby majú k nej veľkú dôveru.

Experiment číslo 3


Na lovné miesto sme vyslali zavážaciu loďku a na obrazovke mobilu sledovali, ako zareagujú návštevníci. Zaujímavé je, že loďka ich nevyplašila. Vôbec na ňu nereagovali.

Je vážne super zážitok sledovať, čo sa deje na vašom mieste, ako sa správajú liene a ako ostatné ryby. Každá sa totiž správa inak, opisuje iné okruhy a inak zbiera potravu. Videli sme počas jedného dňa to, čo som dovtedy ani len netušil.

Samozrejme, podvodnú kameru si môžete prepojiť aj s tabletom, notebookom alebo obrazovkou sonaru. Inak povedané, sledujete film o vašich rybách naživo počas výpravy.

RYBÁRSKA TELEVÍZIA


Ak nemáte čas ísť na ryby, nenechajte si ujsť vysielanie internetovej relácie pre rybárov. Nájdete ju veľmi jednoducho pod názvom Rybárska televízia. Do jej vysielania sú zaradené aktuality priamo od vody, lovy, testovanie rybárskeho náradia, zaujímavé rozhovory s úspešnými rybármi. V najbližšom období sa zmení aj vysielací čas Rybárskej televízie. Premiéra bude už každý piatok a sme tu pre všetkých rybárov.

Neváhajte nás preto kontaktovať na našej fanpage Rybárska televízia na Facebooku alebo e-mailom na relacia@sports.sk.

Veríme, že v našej Rybárskej televízii si nájdete všetko, čo potrebujete na vylepšenie vášho lovu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava