Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 30. marca 2017, 15:33
  • Autor:pm

Lov rýb má v tomto období značné obmedzenia. Od 15. marca platí všeobecný zákaz lovu na všetkých stojatých vodách. Povolený je lov na riekach, ale aj tu platí druhová ochrana rýb. Je zakázané loviť takmer všetky hospodársky cenné ryby, akými sú kapor, šťuka, zubáč, sumec a taktiež mrena, podustva, niektoré druhy jalcov a pleskáčov. Naopak, od 15. marca je povolený lov mieňa sladkovodného, ktorý je jediným zástupcom treskovitých rýb u nás. Ak sa nám podarí chytiť mieňa, môžeme si ho privlastniť pri dodržaní jeho lovnej miery, ktorá je 35 centimetrov. Okrem mieňa si môže rybár od vody odniesť aj amura, úhora, pleskáča zelenkavého, jalca hlavatého, karasa, ostrieža, plotice a beličky. Druhová ochrana rýb ale neznamená, že si nemôžeme užívať rybačku. Tá dokonca býva veľmi úspešná, ak rybám ponúknete správnu nástrahu na správnom mieste a správnym spôsobom.

Lov na mini nástrahy



Mini nástrahy ako boilies, peletky, pufy či obyčajný polystyrén sú na jar veľmi účinné a dnes sú už neodmysliteľnou súčasťou výbavy každého moderného rybára. Prečo? Môžu byť totiž úspešné práve vtedy, ak všetko ostatné zlyhá.

Možno si niekto kladie otázku, ako tieto malé nástrahy dostať na háčik. Odpoveď je jednoduchá a potešíme ňou všetkých menej zručných a pohodlných rybárov. K dispozícii sú hotové nadväzce, ktoré nám veľmi uľahčujú lov a ich použitie určite prináša požadovaný efekt. Z čoho sa nadväzec skladá? Je to kvalitný háčik mustad naviazaný na overenom a otestovanom vlasci cenex. V jenom balení je osem hotových nadväzcov, ktorých je podľa použitia viac druhov. Všetky sú určené na moderný lov, kedy sa nástraha nachádza mimo háčik.

■ NADVÄZEC S NYLONOVÝM KRÚŽKOM

Je to klasický nadväzec, taký, ako používajú kaprári počas lovu na boilies, ibaže jemnejší, a na jeho konci je namiesto slučky nylonový krúžok. Je to super pomôcka pri love. Krúžok veľmi ľahko a prakticky roztiahneme špeciálnym rozťahovačom a navlečieme naň nástrahu podľa výberu. Pufinku, miniboilies, pelety, dokonca svoje uplatnenie nachádza aj pri použití patentiek a kostných červov.

■ NADVÄZEC S TŔŇOM
Super vynálezom by sa dal nazvať nadväzec s tŕňom. Nejde tu o klasický tŕň, ale o akúsi kovovú ihlu s protihrotmi, ktorá je upevnená na konci montáže. Tento tŕň rýchlo a pohodlne zapichneme do akejkoľvek nástrahy a drží veľmi spoľahlivo. Svoje uplatnenie nachádza hlavne pri love na mini boilies, pelety, pufy, umelú kukuricu.

Plávajúce nástrahy pod vodou robia farebný mrak a lákajú ryby.

■ NADVÄZEC S MAGOT KLIPOM
Magot klip mnohí určite poznáte. Je to klip na navliekanie kostných červov, či už živých, alebo umelých. Teraz ho dokonca dostanete naviazaný na nadväzcoch, ktorých je osem v jednom balení. Každý z nich je opatrený kvalitným háčikom Mustad veľkosti 10 až 14, ktorý je naviazaný na vlasci browningcenex s priemerom od 22 po 25 stotín milimetra. Pomocou tohto nadväzca môžete loviť ryby systémom – nástraha mimo háčik.

Samozrejme, nadväzec je dôležitý. Ale nemenej dôležitá je aj samotná nástraha.

Určite nesklame klasická kukurička, ale veľmi účinná je i umelá kukurica, ktorá vo vode pláva. Okrem toho sú vhodnými všetky nadľahčené nástrahy, samozrejme, červy a kostné červy. Ale snáď najdôležitejšou vecou je, aby bol rybár pri vode v čase, ak ryby berú.

RYBÁRSKA TELEVÍZIA


Ak nemáte čas ísť na ryby, nenechajte si ujsť vysielanie internetovej relácie pre rybárov. Nájdete ju veľmi jednoducho pod názvom Rybárska televízia. Do jej vysielania sú zaradené aktuality priamo od vody, lovy, testovanie rybárskeho náradia, zaujímavé rozhovory s úspešnými rybármi. V najbližšom období sa zmení aj vysielací čas Rybárskej televízie. Premiéra bude už každý piatok a sme tu pre všetkých rybárov.

Neváhajte nás preto kontaktovať na našej fanpage Rybárska televízia na facebooku alebo e-mailom na relacia@sports.sk.

Veríme, že v našej Rybárskej televízii nájdete všetko, čo potrebujete k vylepšeniu vášho lovu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek