Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 17. marca 2017, 08:08
  • Autor:pm

V marci zimu postupne vytláča jar, na ktorú sa teší určite každý rybár. Slnko už nebýva len zubaté a začína hriať. Voda z topiaceho sa snehu a ľadu vsakuje do pôdy a dotuje potoky a rieky. Deň sa predlžuje a zlepšujú sa aj podmienky na rybolov. Čím dlhšie a teplejšie sú marcové dni, tým viac sa vodné živočíchy preberajú k životu. Začína sa príprava na rozmnožovanie rýb.

Jednou z prvých rýb, ktoré sa neresia, je šťuka severná, ktorá pri teplote vody 10 stupňov Celzia kladie svoje ikry na tráve, vodnom rastlinstve alebo zaliatych kríkoch.

S teplom rastie i potravná aktivita rýb, no v marci býva úspešný rybolov aj počas topenia ľadu a pri snehovej vode. Pri vyššej hladine a zakalenej vode sa ryby zdržiavajú v zátokách a v pokojných úsekoch pri brehoch. Do 15. marca môžete s úspechom loviť pleskáča, mrenu a boleňa. Dobré výsledky dosiahneme spôsobom plávaná, pričom nástrahu treba viesť tak, aby sa ľahko pohybovala po dne alebo len mierne nad ním.

Pri teplejšom počasí sa v južných regiónoch začínajú objavovať najmenšie druhy vodného hmyzu, podenky a pošvátky. Lov muškárením v tomto období využíva len málo našich rybárov, hoci ním možno dosiahnuť dobré výsledky. Celý marec možno chytať ploticu a červenicu, ktoré majú podobný spôsob života. Spestrením môže byť lov úhora a ostrieža. Počas celého mesiaca možno loviť aj amura, beličku, jalca hlavatého, pleskáča zelenkavého, karasa striebristého a tolstolobika. Použiť možno muškárenie, plávanú aj položenú. Loviť na rybku alebo prívlač je v marci zakázané!

Čo ponúknuť rybám na háčiku?


■ Tip, ako nahradiť kostné červy
Mnoho rybárov s obľubou používa kostné červy ako návnadu aj nástrahu. Ak ich náhodou nemáme, dajú sa ľahko nahradiť. Siahnite po obyčajnej ryži. Zo šálky suchej ryže pripravíte približne pol kilogramu chutnej návnady pre ryby. Dokonca si ju jednoducho môžete „vytuningovať“ podľa vlastného gusta. Pri varení môžete použiť rôzne koreniny, farbivá či aromatické posilňovače.

■ Obyčajný med
Chutí vám med? Nie ste jediní, veľmi dobre naň reagujú aj ryby. Niekedy stačí len pred nahodením nastražený rožok, chlieb alebo vianočku „okúpať“ v mede a výsledok sa dostaví hneď po prvom nahodení. Pokiaľ sa rozhodnete pre iné nástrahy, ako sú pufy, fúkaná kukurica alebo rôzny partikel, môžete ich mať v mede naložené aj niekoľko dní či mesiacov. Pripravíte si tak veľmi atraktívnu nástrahu, ktorú obľubujú všetky druhy rýb.

Kapor je od 15. marca chránený.

Stúpajúcou teplotou vody sa skracuje čas trávenia a ryby sú pred neresom doslova pažravé. Snažia sa dohnať stratu, ktorú im spôsobila zima. Na neres musia byť v dobrej kondícii, preto je ich lov veľmi úspešný. Na túto skutočnosť pamätá aj zákon a pre rybárov v marci nastávajú obmedzenia v love.

Na pstruhových a lipňových vodách platí zákaz lovu. Do 14. marca je povolený lov rýb na všetkých kaprových vodách, ale od 15. marca možno loviť už iba v kaprových úsekoch riek a platí tam individuálna ochrana rýb, ktorá je uvedená vo vyhláške. Zákaz lovu sa vzťahuje od 15. marca na slepé, mŕtve a odstavené ramená a povrchové vody umelo vzduté v koryte vodného toku (vodné nádrže), štrkoviská a ostatné vodné plochy, z ktorých sú vytvorené rybárske revíry. Lov na kaprových vodách je povolený od 5. do 21. hodiny.

Sledujte internetovú reláciu o rybách a ich love


Relácia Rybárska televízia vám v pravidelných dvojtýždňových intervaloch prináša aktuality spojené s lovom rýb. Kvalitu príspevkov okoreňujú najlepší slovenskí testeri a pretekári či odborné reportáže od servisných technikov a špecialistov.

Sme tu pre vás všetkých. Naším cieľom je vyjsť v ústrety každému rybárovi. V relácii riešime najčastejšie problémy, s ktorými sa na nás obraciate, a berieme do úvahy všetky vaše podnety. Neváhajte nás preto kontaktovať na našej fanpage Rybárska televízia na facebooku alebo e-mailom na relacia@sports.sk.

Veríme, že v našej Rybárskej televízii si nájdete všetko, čo potrebujete k vylepšeniu vášho lovu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek