Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 3. marca 2017, 08:20
  • Autor:pm

Po dlhej zime asi neexistuje medzi nami rybár, ktorý netúži po oteplení, rozmrznutí hladiny a nahodení udice. Ak zima nie je príliš dlhá, marcové dni nám to už umožňujú. No nie vždy sa dostaví požadovaný úspech. Tomu sa vôbec netreba čudovať, lov rýb v studenej vode má totiž svoje špecifiká.

Špecifiká lovu kaprov v studenej vode


V prvom rade si treba uvedomiť, že ryba nie je teplokrvný živočích. Jej aktivita, životné pochody a metabolizmus sú úzko späté s teplotou vody. Nakoľko niektoré ryby sú v chladnej vode zazimované, treba počítať s tým, že máme len 50-percentnú šancu na úspech.

Je rozdiel loviť ryby pred zamrznutím a po rozmrznutí hladiny. Keď hladina zamŕza, teplota vody klesá, naopak, ak ľad zmizne, voda je už pomerne dosť ohriata. Cez ľad na hladine sa voda prehrieva rýchlejšie, preto aj výpravy po roztopení ľadu bývajú úspešnejšie ako pred zamrznutím.

Kŕmenie: Pri kŕmení musíme pamätať na to, že kapor pri päťstupňovej vode trávi potravu okolo 15 hodín. Masívne kŕmenie s veľkými časticami, vysokonutričnými návnadami je preto zbytočné. Skôr je potrebné sústrediť sa na nástrahu a voľbu správneho miesta. Ryby totiž ešte nemigrujú tak ako v neskorších jarných mesiacoch.

Ak sme sa rozhodli kŕmiť, je nutné krmivo rybám ponúkať v malých množstvách blízko pri háčiku. Ideálne je použitie kŕmidiel, ale efektívnejšie je použitie PVA materiálov. Pozor – nie všetky sa v studenej vode rozpúšťajú, preto je treba ich pred lovom vyskúšať, či vôbec fungujú. Neraz sa totiž stalo, že rybár po hodinách bez záberu vytiahol z vody PVA pančuchu a v nej ešte zapichnutý háčik. Do PVA materiálov dávame rozpustné pelety skôr na báze vtáčích zobov, robin redu a korenia.

Kde treba hľadať ryby? Vodu v chladnom období je najlepšie mať už dopredu prečítanú. Poznať miesta, kde hľadať ryby. Mylne prevláda názor, že v zime treba hľadať ryby v čo najväčších hĺbkach. Nie je to tak. Je síce pravda, že v hlbočinách je teplota stabilnejšia, ryba však vyhľadáva vždy čo najteplejšiu vodu a tá sa môže nachádzať aj v strede vodného stĺpca. Taktiež plytčiny osvietené slnkom nám môžu priniesť úspech pri love. Plytká voda sa totiž rýchlo prehrieva a aj rozvoj mikroorganizmov sa tu začína skôr. Ryby tieto miesta rady navštevujú. Plytčiny ale počas noci aj rýchlo vychladnú, preto je lov väčšinou úspešnejší v popoludňajších a podvečerných hodinách. Naopak, ráno po studenej noci a dopoludnia hľadáme ryby skôr v hlbších partiách.

Ako som už spomenul, ryby vyhľadávajú teplú vrstvu vody priamo v stĺpci. To znamená, že snažiť sa ich uloviť pri dne klasickým spôsobom neprináša výsledky. Ak ste niekedy v jarných mesiacoch sonarovali dno a našli ste ryby stáť v húfe na jednom mieste dva metre nad dnom, určite sa tam nachádzala teplá vrstva vody. V tomto prípade sa najlepšie osvedčil lov na tzv. zigrig, to znamená na plávajúcu nástrahu umiestnenú na dlhom nadväzci priamo v stĺpci.

Veľmi atraktívnym miestom sú aj prekážky v tesnej blízkosti brehu, pokiaľ sú nasvietené slnkom. Aj o jeden stupeň teplejšia voda dokáže spôsobiť malý zázrak a ryby tieto miesta vyhľadávajú.

Ak chcete mať úspech, nehanbite sa popýtať rybárov, v ktorých miestach boli ryby už ulovené. Ak na jednom mieste nezaznamenáte záber do troch-piatich hodín, skúste to inde. Hľadajte ryby.

Lov na plavák býva v chladnej vode veľmi úspešný.

Taktika lovu: Ak sme spomenuli možnosť zmeny lovného miesta, aj našu výbavu si prispôsobme tomu, aby sme sa mohli rýchlo a ľahko presunúť. Zásada číslo jeden je zjemniť na minimum. Hovoríme o poslednom metri našej montáže. Určite sa oplatí používať olovenku, ktorá nám kopíruje dno. Nakoľko je voda čistá, je potrebné používať tmavšie alebo kamuflážové olová. Rozhodnúť môže každá maličkosť. Olová volíme skôr ľahšie a priebežné, potrebujeme totiž zaznamenať pod vodou každý pohyb v okolí nástrahy.

Udicu počas lovu treba častejšie prehadzovať. Netreba čakať bezhlavo na záber, keď po dlhšom čase neprichádza. Stopercentne tu funguje jedno. Ak ryba nenájde nás – musíme ju nájsť my.

Čo na háčik? Výber nástrahy je veľmi dôležitý. Tá totiž rozhodne, či ju lenivá ryba nasaje alebo ju bude ignorovať. V studenej vode sa prikláňam skôr k nadľahčeným nástrahám, prípadne ich kombináciám s klasickými. Osvedčilo sa aj dôkladné dipovanie. Nástrahy používame skôr menších priemerov – 12, 10 mm, prípadne ich upravíme orezaním.

Ryby sa snažíme zaujať aj farbou nástrahy. Zo skúsenosti vieme, že farba je dôležitá a krikľavú nástrahu ryba nasaje už len zo zvedavosti. Z tohto dôvodu počas lovu používame rôzne peny a florescenčné farby nástrah. Najpoužívanejšími sú krikľavo-žltá, oranžová a ružová.

Sledujte internetovú reláciu o rybách a ich love



Relácia Rybárska televízia vám v pravidelných dvojtýždňových intervaloch prináša aktuality o vašich postrehoch, nápadoch či úlovkoch z rybárskych revírov celého Slovenska. Kvalitu príspevkov okoreňujú najlepší slovenskí testeri a pretekári či odborné reportáže od servisných technikov a špecialistov. Sme tu pre vás všetkých. Naším cieľom je vyjsť v ústrety každému rybárovi. V relácii riešime najčastejšie problémy, s ktorými sa na nás obraciate, a berieme do úvahy všetky vaše podnety. Neváhajte nás preto kontaktovať na našej fanpage Rybárska televízia na Facebooku alebo e-mailom na relacia@sports.sk.

Veríme, že v našej Rybárskej televízii si nájdete všetko, čo potrebujete na vylepšenie vášho lovu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava