Rozoberajú štyri chladiace veže

  • Spravodajstvo
  • 2. októbra 2017, 14:18
  • Autor:sita

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) začala od pondelka 2. októbra rozoberať prvú zo štyroch chladiacich veží odstavenej atómovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Veže vysoké 120 metrov s priemerom základne 84,4 metra stoja v areáli elektrární nad obcou od roku 1977, teda presne štyridsať rokov. Plánovaný termín odstránenia štyroch veží je podľa hovorkyne JAVYS Miriam Žiakovej koniec roku 2018. Po tomto termíne zostanú stáť ešte štyri chladiace veže, ktoré sú súčasťou elektrárne V2.
Samotná demolácia chladiacich veží jadrovej elektrárne V1 sa bude robiť konvenčnou metódou, čiže postupným rozoberaním. Ich odstrel pre blízkosť funkčnej elektrárne V2 nebol podľa Žiakovej z bezpečnostných dôvodov možný.
Rozoberanie veží zabezpečuje konzorcium, jeho lídrom je talianska spoločnosť Despe, ktorá má štyridsaťročné skúsenosti v oblasti demolácií, ako aj s dekontamináciou a vyraďovaním jadrových zariadení. „Priestor, ktorý vznikne po demolácii chladiacich veží, bude určený na ďalšie priemyselné využitie,“ konštatovala Žiaková.
Veže majú plášť z monolitického železobetónu s hrúbkou od 15 do 60 centimetrov. Po obvode sú podložené na 52. miestach šikmými stojkami, ktoré vytvárajú priestor pre prúdenie vzduchu. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia ich stavali postupne, teda nie všetky naraz.
Odstavenie dvoch blokov jadrovej elektrárne V1 bolo záväzkom Slovenska, ktorý vyplynul z predvstupových rokovaní o vstupe do Európskej únie. Prvý blok jadrovej elektrárne bol odstavený koncom roku 2006, druhý o dva roky neskôr.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj