Ratnovské Spievanky krstia nové cédečko

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. marca 2016, 17:57
  • Autor:vd

Už pätnásť rokov spievajú pri stavaní mája, letných opekačkách, vianočných omšiach, sviatku matiek, pohreboch, dokonca aj pri zbere odpadu počas Dňa Zeme. Spievajú všade. I názov odvodili od bohumilej činnosti – Ratnovské Spievanky.

Je ich dvadsaťdva, majú harmonikárov i gitaristu. Aktuálnou novinkou je ich štvrté cédečko. Pomenovali ho Ty Ratnovský rodný kraj. Krst chystajú na nedeľu 20. marca. „Piesne z tohto nosiča vyjadrujú pocity, lásku k rodnému kraju i dedinke. Spievajú ich prevažne ženy z Ratnoviec, alebo i tie, ktoré prežili detstvo či mladosť v dedinke s dominantou kostolíka. Stále sa do nej rady vracajú,“ uviedla umelecká vedúca súboru Eva Hromádková.

Ratnovské Spievanky sa inšpirovali tvorbou ľudu. Piesne vypočujú a zaradia do repertoáru, aby nezanikli. „Takýmto spôsobom ich šírime ďalej. Symbolickú štafetu starých a prastarých mám túžime odovzdať našim deťom i vnukom,“ skonštatovala E. Hromádková. Na technickej realizácii cédečka sa podieľal Michal Urban. Grafika a fotky sú z dielne Erika Ďuriša, pod aranžmány, úpravy i organizáciu sa podpísala dirigentka a vedúca E. Hromádková.

„Prajem novému cédečku dobrú počúvanosť. Nech si naše krásne melodické a lahodné piesne ľudia pospevujú a šíria ich ďalej s láskou, úsmevom a dobrou energiou. Nech žijú v ľudských srdciach a napĺňajú ich citom a pohodou. Nie je bohatý ten, kto mnoho má, ale ten, kto veľa dáva. My túžime dať vždy čo najviac,“ dodala E. Hromádková.

V portfóliu tohto súboru sú tri ďalšie hudobné nosiče. Prvý s názvom Ženičky, poďme spievať vyjadruje v piesňach lásku k matke i rodnému kraju. Druhý je vianočný a tretí vyjadruje vzťah k Slovensku i pomenovaním – Piesne z rodného kraja. Spevácku skupinu čaká viacero vystúpení v Ratnovciach i v okolí. Sú pozvaní aj na súťaž do Šumperka na Morave.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 15. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj