Rakovickou jesienkou lákali nových študentov

  • Spravodajstvo
  • 2. novembra 2017, 09:02
  • Autor:Viera Dusíková

Stredná odborná škola Rakovice otvorila brány nielen pre možných budúcich študentov z radov súčasných deviatakov, ale aj pre ostatných hostí. Vítala ich hudbou, kvetmi, aranžmánmi, floristickými dielami zameranými na dušičky i jeseň, ktoré vytvorili pre pastvu očí aj duše tunajší študenti.

Pre maškrtníkov napiekli gazdinky, miestne kuchárky i študenti krehké jablčníky, jahodové muffinky, tortičku s jablkami a mascarpone, ale aj s domácim ríbezľovým džemom, či štrúdľu. V sýpke, ktorá kedysi slúžila miestnej šľachte, sa na návštevníkov doslova „sypala“ história. Stačilo otvoriť dvere a vykročiť rovno – aj do schodov.
V dávnych miestnostiach, kde naši predkovia uchovávali potraviny, dokonca skladovali obrovské kocky ľadu, aby udržali suroviny čerstvé aj počas leta, sa opäť po rokoch objavili kompóty, džemy, domáce sirupy a iné dobroty. V sýpke, ktorá slúži i ako priestor pre výučbu odborných predmetov zameraných na rozvoj regionálneho cestovného ruchu, je tiež múzeum.

Hostia sa do hlavnej budovy školy dostali cez bránu, ktorú vyzdobili študenti.

Medzi vzácne exponáty patrí mlynárske a poľnohospodárske náradie a náčinie, ale aj staré hasičské striekačky, zbierka rádií, televízorov a ešte všeličoho iného. Okrem toho však aj dobová kuchyňa i obývacia miestnosť, kde sa mohli hostia usadiť za stoly.
Na slávnostnom otváracom ceremoniáli tohtoročnej Rakovickej jesienky riaditeľka školy Mária Múdra poďakovala šikovným floristom i ostatným žiakom, majsterkám aj pedagógom za prípravu podujatia, ktoré bolo zároveň Dňom otvorených dverí.
Zdôraznila, aké dôležité je obstáť v konkurencii ostatných stredných škôl. „Zvádzame medzi sebou boj o žiakov, ale uvedomujeme si, aká dôležitá je konkurencia,“ uviedla. „Táto škola vyhrala najdôležitejší boj, a ním bol boj o prežitie,“ poznamenala vo svojom príhovore bývalá podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová.
Smútočná väzba počas workshopu.

Príhovory vystriedala hudba. Hudobné i spevácke umenie prezentovali študentky školy. Ako každoročne ústredná stena i stoly jedálne boli originálne vyzdobené. Pri bočných stolíkoch Rakovičanka Anna Kozáková piekla voňavé domáce oblátky. Vedľa nej svoje umelecké predmety z pedigu vytvárala Gabriela Kinčiová z Nižnej.
Na chodbe v dlhom rade za sebou študenti poukladali smútočné väzby – kytice aj venčeky. Steny ozdobili originálnymi prírodnými obrazmi vytvorenými z kôry stromov, machu, lístia a suchých plodov. V dielňach prichádzajúcich deviatakov a ich učiteľky z celého regiónu vítali majstri odborného výcviku.
Bolo tam ako v úli. Aranžéri a záhradníci tu pred očami návštevníkov zhotovovali diela, ktoré potom smerovali na predajný pult k jedálni. „Tento rok, ako aj po minulé, uprednostňujeme pri výrobe venčekov i kytíc prírodné materiály,“ hovorili svorne majstri Beáta Mičkyová, Patrik Komár i Galina Ráczová Vatrtová.
Študentky s kyticami určenými na úctu a pietu.

Návštevníci nazreli nielen do dielní, ale aj do internátu. Prezreli si študijné priestory v hlavnej budove školy, ktorá sa nachádza v historickom parčíku v budove kaštieľa. V odborných učebniach si hostia mohli vyskúšať experimenty vo výučbe chémie aj biológie.
Nechýbali praktické ukážky služieb v cestovnom ruchu aj ovocné hody. Takže v Rakoviciach bolo nielen vo štvrtok 26. októbra, ale aj na druhý deň prirodzene prírodne a prakticky jednoducho dobre.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava