Ráčite byť s nami veselí? Kapela hraj veselú!

  • Piešťanský týždeň / Mladí dnes / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Spravodajstvo / Región
  • 12. februára 2018, 09:49
  • Autor:Viera Dusíková

„Chtelnická vrchnosť vám odkazuje, že derešovať sa zakazuje. Preto poďte s nami na ulice, skočíme si pod palice. Frajerky nás rady majú, ale za štamperlík sa nahnevajú. Tak za rohom nám ulejte a za nami sa vyberte. Ráčite byť s nami veselí?“

To sú slová hajdúcha Mareka Turanského, ktoré aj tento rok tri dni od rána do neskorého večera opakoval pri každej bráne, kde mu otvorili. Venoval ich chtelnickým gazdom i gazdinám.

Fašiangové veselie v Chtelnici.

Od nedele do utorka pobehoval hajdúch ako predvoj sprievodu po celej dedine v dvojradovom kabátci so šabľou po boku od domu k domu. Zisťoval, či partia dvanástich šabľovníkov v bordových košeliach, bielych šatkách a gumákoch a dievčat vo vlniačikoch a nazberaných sukniach, bude skákať pod šable a tancovať, alebo sa postaví do dlhej rady k pietnej pesničke. To aby si uctili pamiatku človeka, ktorého blízki nemajú práve chuť na veselie.
Šabľovníkov tento rok viedol richtár Michal Tomašovič vyzdobený parádnou perulou a stuhami na hrudi. On organizoval slávnosť a ľudia mu do vrecka vkladali mince na večernú tancovačku. „Mojou úlohou je vytancovať gazdiné,“ chválil sa richtár. Slávnosť sa začala nedeľnou svätou omšou. V jej závere kňaz Rastislav Nitran požehnal šabľovníkov, ktorých čakalo náročné, ale dlhoočakávané trojdňové putovanie obcou, tancovanie, spievanie, užívanie si všelieku zvaného slivovička a šišiek či iných fašiangových pochutín.Chodenie Pod šable naberalo obrátky s každým novým skákaním. „Prídite v utorok, vtedy chodí celá družina po hornom konci, to je paráda! Aj vrabčiaka tancujú spolu s deťmi zo škôlky a školy, ba aj do potoka skočia,“ povolávala do Chtelnice na posledný deň pochôdzky obyvateľka, ktorú práve zvŕtali v tanci.

Fašiangové veselie v Chtelnici.

„V utorok večer pochováme v kultúrnom dome basu, a potom na Škaredú stredu celý deň prespím. Tri dni tancovania a popíjania ma odrovná. Chce to pôst a posteľ,“ smial sa jeden zo šabľovníkov. Na pôstne obdobie upozornil veriacich v kostole aj ich farár. Pozval ich aj na omšu, kde v stredu 14. februára urobí na čelách kresťanov krížik z popola – symbol Popolcovej stredy znamenajúci: popol si a na popol sa obrátiš. „Na toto by človek nemal zabúdať najmä v dnešnom uponáhľanom svete,“ skonštatoval starší muž sledujúci živé divadlo, aké len tak hocikde nezažijete. Iba v Chtelnici.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava