Prevádzkovateľ kameňolomu hovorí o neopodstatnených obavách

  • Spravodajstvo
  • 18. októbra 2017, 17:57
  • Autor:sita

V kameňolome v Dechticiach nie je a v budúcnosti ani nebude vytvorená žiadna skládka odpadu, nenachádza sa v ňom žiadny nebezpečný alebo toxický odpad, ktorý by mohol ohrozovať zdroje pitnej vody. Tvrdí to spoločnosť JIVA-TRADE, prevádzkovateľ kameňolomu, v reakcii na obavy starostov obcí okresu Trnava o strategický zdroj pitnej vody v blízkosti kameňolomu.

Starostovia na minulotýždňovom spoločnom stretnutí v Dechticiach deklarovali obavy, že v lome dochádza k činnostiam, ktoré nie sú v súlade s platnými povoleniami a legislatívou.
Vyjadrili tiež nesúhlas so zámerom zvýšiť množstvo inertného odpadu ukladaného do vyťažených priestorov lomu z terajších 130-tisíc až na 250-tisíc metrov kubických. Zdroj pitnej vody v Dechticiach je kľúčový pre zásobovanie obyvateľov okresu Trnava.
Prvádzkovateľ kameňolomu tvrdí, že vykonáva výlučne banské činnosti, na ktoré má potrebné povolenia a súhlasy. ,,Okrem samotných dobývacích prác sa v priestoroch kameňolomu uskutočňujú len terénne úpravy za účelom likvidácie už vyťažených častí lomu.
Pri terénnych úpravách sa v súlade s príslušnými všeobecne záväznými predpismi a rozhodnutiami využíva len taký inertný materiál, ktorého vlastnosti vylučujú akýkoľvek únik toxických či iných nebezpečných látok do zdrojov podzemnej vody (napr. výkopová zemina, kamenivo a podobne).
Takýto spôsob likvidácie vydobytých častí kameňolomu je pritom bežný a jeho využitie predpokladá aj samotný zákon,“ uviedla spoločnosť JIVA – TRADE vo svojom stanovisku. Všetky činnosti v kameňolome podľa jeho prevádzkovateľa pravidelne kontrolujú orgány štátnej správy.
Okrem toho boli za posledný rok v kameňolome vykonané dve mimoriadne kontroly Slovenskej inšpekcie životného prostredia zamerané na dodržiavanie ustanovení zákona o odpadoch, pričom v oboch prípadoch neboli zistené žiadne nedostatky.
Z obrazovej prezentácie na stretnutí starostov vyplynulo, že do lomu sa mohli dostať aj iné ako povolené inertné odpady, napríklad azbest. Podľa prevádzkovateľa kameňolomu mohli byť starostovia uvedení do omylu. Lesný a pasienkový urbár Dechtice podľa stanoviska JIVA-TRADE nedisponuje odbornou spôsobilosťou na posúdenie činností vykonávaných v kameňolome.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel