Prameň Hlavina osvieži nielen pocestného

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2017, 08:52
  • Autor:Juraj Machovič

Krv sa považuje za najvzácnejšiu tekutinu, ale tá by vez vody nebola ničím, pretože jej obsahuje až 91 percent. Preto sa o prvenstve v dôležitosti vedú neustále polemiky, či bolo najskôr vajce a či sliepka.

Bez vody neexistuje život, a preto by sme si mali jej zdroje chrániť. Človek jej vypije niekoľko litrov denne v rôznej forme, pre jeho telo je však najvhodnejšou, najprospešnejšou formou pramenitá voda, ktorá vyviera zo zeme. Predtým, ako ste si ju nabrali do nádoby, bola pod jej povrchom, kde prešla prirodzenou filtráciou.
V blízkom okolí Piešťan sa nachádzajú pramene pitnej vody, kde si bezproblémovo môžete načerpať vodu do sklených alebo plastových nádob. Nemusíte tak nakupovať vodu tváriacu sa ako minerálka v obchodoch. Okrem finančného úžitku je hlavne prospešná organizmu a udržuje ho v dobrej kondícii.
Jedným veľmi dostupným prameňom pre Piešťancov je prameň Hlavina v obci Banka, o ktorý sa stará partia ľudí na čele s Jaroslavom Vidom. Toto miesto je pre nich, ako sa sám vyjadril, oázou pokoja. V polovici minulého storočia miestni toto miesto nazývali Husacie námestie, pretože terajší prameň s rybníkom slúžil ako napájadlo pre dobytok a hydinu. Dnes ľudia okolie rybníka využívajú na občerstvenie, oddych a relax pri peších prechádzkach.
Dvakrát ročne, v júni, keď je výročie prameňa, a na sv. Štefana, sa zídu ľudia z okolia a spravia si brigádu spojenú s grilovačkou rýb. Tie si dochovajú v rybníku. Prítomnosť karasov, pstruhov, ostriežov a kaprov je tiež záruka, že voda je čistá a nezávadná. Napriek tomu jej kvalitu každoročne kontrolujú. Rozbor ukázal veľmi dobré výsledky, bez zvýšených hodnôt dusičnanov, čiže sa nie je čoho báť.
J. Vido aj so susedmi okolie prameňa zveľaďuje už jedenásť rokov z vlastnej vôle i z vlastných vreciek. Obec tu osadila lavičky a v blízkej budúcnosti tu pribudne informačná tabuľa, ktorá priblíži návštevníkom význam tohto miesta.
Prameň Hlavina nájdete smerom na vrch Ahoj. Voda z neho odteká do miestneho potoka Vápenník a ten ústi do Obtokového ramena Váhu. Nad vodným zdrojom sa vypína krásne rozrastená 20-ročná vŕba, takže si ho hneď všimnete.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj