Poslanci odhlasovali zvýšenie platu primátorke Maggiovej

  • Spravodajstvo
  • 6. apríla 2017, 13:52
  • Autor:am

Jedným z bodov minulotýždňového zasadnutia Mestského zastupiteľstva vo Vrbovom bol návrh na zvýšenie platu primátorky Emy Maggiovej. Poslanci z pôvodného plánu udeliť každomesačné odmeny vo výške 20 percent napokon upustili, zhodli sa však na 15-percentnom navýšení.

Zvyšovaniu platu primátorky predchádzal bod programu, v rámci ktorého boli poslanci oboznámení o spôsobe výpočtu a zákonnom navýšení primátorkinho platu od 1. januára tohto roka. Plat starostu či primátora sa totiž odvíja od priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a následne sa násobí koeficientom, ktorý je stabilne rozdelený do niekoľkých úrovní podľa počtu obyvateľov v obci či meste. V prípade E. Maggiovej, ktorá je hlavnou predstaviteľkou mesta s približne 6000 obyvateľmi, je tento koeficient 2,34 – týmto číslom sa teda priemerná mzda násobí.

Kým v minulom roku bol primátorkin základný plat 2067 eur plus jej mesačne prináležali 10-percentné odmeny schválené poslancami, čo v konečnom dôsledku tvorilo sumu niečo málo pod 2300 eur, tento rok si primátorka prilepší.

Od nového roka má E. Maggiová nárok na základnú mzdu vo výške 2135 eur, avšak práve k výške odmien medzi poslancami vznikla rozprava. Návrh totiž znel k pôvodnému 10-percentnému zvýšeniu dodať ďalších desať percent. Dôvody a úspechy sú pritom v návrhu vymenované až na dvoch stranách: „Prerábka Domu služieb vedľa mestského úradu, v uvoľnenom priestore Domu služieb je dokončených šesť nájomných bytov. V marci 2016 bolo vybudované detské ihrisko pri novom rímskokatolíckom kostole v hodnote 5000 eur, v mesiaci február sa nám podarilo konečne vysporiadať vlastnícke vzťahy pri vrbovskej synagóge, v apríli 2016 boli ukončené práce aj mimo schváleného projektu výmeny verejného osvetlenia v meste, kde bolo dobudované osvetlenie hlavne na miestach, kde pri doterajšom vznikali tmavé miesta.“ Ďalej sú v dôvodovej správe uvedené výkupy a predaje pozemkov, zabezpečenie nového dopravného značenia, oprava mosta a mnohé ďalšie dôvody.

Po otvorení diskusie sa poslanci rozhodli prezentovať svoje názory. „Z doterajších primátorov 20 percent nikto nemal. Treba to zvážiť,“ začal diskusiu poslanec Ivan Borovský. Pripojili sa i ďalší. „Je tam skutočne veľký výpočet úspechov, ale myslím si, že ho dosiahli ľudia, ktorí sa zúčastňujú na výkone,“ skonštatovala Nina Horská. „Porovnávam súčasné volebné obdobie s minulým obdobím, pričom teraz sa naozaj robí oveľa viac ako predtým. Sú viditeľné výsledky, takže nevidím dôvod, prečo by sa o tých 10 percent nemohol plat zvýšiť,“ uviedol René Just.

Keďže poslancom sa formulácia návrhu zdala nejasná a nevedeli sa na priechodnom riešení zhodnúť, požiadali o prestávku, počas ktorej sa súkromne dohodli a napokon predniesli a odhlasovali návrh, ktorým zvýšili primátorkin základný plat o 15 percent. Hlasovania sa spomedzi desiatich prítomných zdržali N. Horská, I. Borovský a František Tahotný. Od apríla tak bude E. Maggiová za výkon funkcie primátora zarábať 2455 eur.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava