Ovocinári pred mrazmi zachraňovali kvitnúce sady

  • Spravodajstvo
  • 26. apríla 2016, 08:09
  • Autor:pror

Ovocinári vo Veselom minulý týždeň v noci zo stredy na štvrtok zachraňovali úrodu. Nad ich ovocnými sadmi lietali vrtuľníky, aby teplejšie vrstvy ovzdušia zatlačili k zemi, a pod stromami sa rozhorelo
desaťtisíc kusov parafínových kahancov. S prízemným mrazom, ktorý v tú noc úradoval, bojovala až stovka zamestnancov ovocinárskeho podniku.

Mrazy nastali po súhre viacerých faktorov a potvrdilo sa varovanie meteorológov. Spln mesiaca, jasná obloha a severné prúdenie chladného vzduchu narobili vrásky všetkým slovenským pestovateľom ovocia. „Bojovali sme, ako sa dalo. Na niektorých miestach sadu spadli teploty až tri stupne pod nulu. Mrazy sme síce očakávali, prišli však o niekoľko hodín skôr. V sadoch sme preto už o polnoci nasadili okolo sto zamestnancov. Nočný boj s poklesom teploty pod bod mrazu nás na približne stopäťdesiatich hektároch sadov vyšiel do 50-tisíc eur. Ak by sme to ale nespravili, prišli by sme o veľkú časť úrody,“ vysvetlil Marian Varga zo spoločnosti Plantex.

Určité finančné straty však ovocinári očakávajú i napriek tomu, že mínusové teploty ovocie zrejme nepoškodili z hľadiska jeho kvality a chuti. Je možné, že sa podpíšu na vzhľade. „Ak sa mráz na jablkách prejaví, tak len tým, že budú mať po dozretí na svojom povrchu fľaky pripomínajúce hrdzu. To však veľkoodberatelia zneužívajú na zrážanie ceny vykupovaného ovocia až na polovicu. Aj to by malo vplyv na škody spôsobené nočnými mrazmi,“ uviedol M. Varga.

V najväčšom ohrození boli najmä jahody. „Tie sú úplne pri zemi a ochrániť sa dajú len prikrývaním filcovou textíliou. Ale aj to má svoje dôsledky. Pri jednom prikrytí sa poškodí zhruba desať percent kvetenstva. Cez deň sa musia rastliny opäť odokryť, aby ich mohli opeliť včely. Ak by sme ich zakrývanie mali viackrát opakovať, už sa to ani neoplatí,“ vysvetlil pestovateľ ovocia.

Podobné súhry okolností nepriazne počasia majú nastať ešte v úvode tohto týždňa.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 26. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava