Ostrovčania vztyčujú vlajku aj v zahraničí

  • Spravodajstvo
  • 5. októbra 2017, 06:24
  • Autor:Viera Dusíková

Nápad urobiť slovenskú vlajku s nápisom Ostrov dostal starosta obce Jozef Tkácz niekedy v roku 2008. Bol to spontánny nápad, keď šiel na jeden koncert do Poľska.

Odvtedy vlajku nosí nielen on, ale aj jeho kamaráti a hrdia sa s ňou na dovolenkových aj turistických pobytoch doma i v zahraničí.
Veľa Slovákov, ak prekročí hranicu republiky, zabúda, odkiaľ pochádza. Partia kamarátov z Ostrova taká nie je. Oni vlajku nezapierajú, pribaľujú si ju do kufrov i ruksakov a hrdia sa ňou na rôznych symbolických miestach a vo výnimočných okamihoch.
„Samozrejme, s vlajkou nechodím iba ja osobne, ale požičiavajú si aj moji kamaráti z obce, ak idú na nejaké zaujímavé miesto, športové podujatie alebo ak chcú reprezentovať našu obec,“ uviedol J. Tkácz.
„Berieme ju na detské školské olympiády, na dovolenky, stanovačky, chaty, zapózovala nám s ňou aj návšteva z Madagaskaru. Minulý rok som ju vyniesol na náš najvyšší vrch Gerlach.
Bol som tam s celou partiou, Petrom Bielikom mladším aj starším, Jánom i Renátkou Bielikovcami, Marekom Valkom. Tento rok nám zaviala na Lomnickom štíte, na ktorý sme si ju tiež vyniesli ‚po svojich‘. Jeden člen z minuloročného výstupu nemohol, tak sme boli iba piati,“ vyratúval starosta miesta, kde všade už vlajka viala.

Ostrovčania nezabúdajú na to, odkiaľ pochádzajú, ani keď prekročia hranice.

Okrem nich si vlajku požičiava aj starostov kamarát Pavol Kabát. A tak sa ocitla na dôležitých futbalových zápasoch našej reprezentácie v rámci kvalifikácie i počas zápasu Slovensko – Rusko na vlaňajšom európskom šampionáte vo Francúzsku. „Keby som nebol moták a nezabudol som na to, tak vlajka mohla byť i na Havaji, v Thajsku, v Kambodži, ba dokonca na Islande a všelikde inde,“ skonštatoval P. Kabát.
„A ako sa cítim, keď vlajku vytiahnem napríklad na Gerlachu? Je to veľmi zvláštny, príjemný pocit, ktorý neviem definovať. Verím však, že nás čaká ešte veľa zaujímavých miest na svete i na našom krásnom Slovensku, kde ‚naša‘ vlajka bude viať,“ dodal starosta.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín