Orlicu Zoru na jej potulkách „špehujú“ ochranári

  • Spravodajstvo
  • 26. decembra 2017, 07:56
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Orlica Zora, ktorá v septembri poletovala aj nad hlavami Piešťancov, navštívila na svojich potulkách už siedmy štát – Srbsko.

Samička orla kráľovského Zora patrí k šestici mláďat týchto dravcov, na ktoré v lete 2017 umiestnili ornitológovia GPS vysielačky. Vyliahla sa na východnom Slovensku. Odkedy opustila hniezdo, jej pohyb pozorne sledujú odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku, ktorí sa ochrane tohto druhu venujú dlhodobo.

Orlica Zora v prvom roku života spoznáva svet.

Zora, podobne ako ostatné mláďatá jej druhu, v prvých rokoch života spoznáva svet. Dlhodobo sa zdržiava v juhovýchodnej časti Maďarska, kde prečkáva nepriaznivé obdobie zimy. Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku pomocou GPS vysielačiek pozorne a pravidelne sledujú, či je v poriadku a tiež jej trasu.
„Zora je jedno zo šiestich mláďat, ktorým sme v rámci projektu LIFE Pannon Eagle osadili tento rok vysielačku. Vďaka tomu vieme, v ktorom štáte sa pohybuje a či je v poriadku. Práve pred pár dňami sa nám signál zo Zorinej vysielačky stratil. Krátkodobý výpadok je bežný, spôsobený nepriaznivým počasím alebo nedostatočným pokrytím mobilným signálom, prostredníctvom ktorého sú dáta z vysielačky odosielané. Môžu však znamenať i poranenie alebo úhyn jedinca, preto sme plánovali kontaktovať maďarských kolegov,“ hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.
Ochranári Zore namontovali vysielačku, aby bola pod dozorom.

O to väčšie prekvapenie nastalo, keď o dva dni prišli aktuálne údaje. Zora medzičasom navštívila siedmy štát, ktorým je Srbsko. Zdržiavala sa len 10 km od mesta Kikinda, ktoré je známe najväčším zimoviskom myšiarok ušatých na svete. Z krátkeho výletu sa na druhý deň vrátila cez Rumunsko opäť na juhovýchod Maďarska, do okolia mesta Békéscaba.
„Podľa našich informácií je táto oblasť medzi orlami veľmi obľúbená, takže sa Zora rozhodla stráviť Vianoce, v spoločnosti ďalších orlov,“ dodáva Veselovský.
Zora spoznáva svet a najvhodnejšia oblasť na zimovanie je tá, kde nájde dostatok potravy. Tá je pomerne pestrá. Zaujímavosťou je, že aj tak veľký dravec, akým je orol kráľovský, má vo svojom jedálničku zastúpené malé hlodavce, napríklad hraboše, chrčky či potkany. Významnú časť potravy tvoria aj uhynuté živočíchy, ktoré orly nájdu napríklad v blízkosti ciest a železničných tratí. Plnia tak v prírode dôležitú čistiacu funkciu.
Trasa, ktorú od leta do Vianoc Zora preletela.

Žiaľ, aj takéto majestátne vtáky sa nezriedka stávajú obeťami ľudskej nevraživosti. Napríklad na Slovensku až 53 percent známych úhynov tvoria prípady nelegálnych otráv a zástrelov. Ochrana vtáctva pred nelegálnymi aktivitami je cieľom medzinárodného projektu LIFE Pannon Eagle, ktorý spolufinancuje Európska Únia.
„Zora už navštívila všetky partnerské krajiny, ktorými sú okrem Slovenska i Maďarsko, Česká republika, Rakúsko a Srbsko. Okrem toho sa bola pozrieť i v Rumunsku a Poľsku,“ uzatvára Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.
Zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav