Obavy o zdroj pitnej vody v Dechticiach sú zrejme predčasné

  • Spravodajstvo
  • 16. októbra 2017, 15:34
  • Autor:sita

Obavy starostov obcí okresu Trnava z možného ohrozenia strategického zdroja pitnej vody v Dechticiach sú podľa vedúceho odboru životného prostredia Okresného úradu v Trnave Rudolfa Kormútha predčasné.

Okresný úrad podľa neho nerozhodol o žiadosti prevádzkovateľa kameňolomu v Dechticiach, ktorý chce navýšiť množstvo ukladaného inertného odpadu do vyťažených častí až na 250-tisíc metrov kubických.
Úrad konanie prerušil a žiadateľa vyzval, aby doložil odborný posudok k činnosti a vyjadrenie ministerstva životného prostredia k posudzovaniu vplyvov na životné prostredie. Kameňolom sa nachádza nad strategickým zdrojom pitnej vody, ktorou Trnavská vodárenská spoločnosť zásobuje asi 90-tisíc obyvateľov Trnavy a okolia.
„Konanie bude pokračovať až vtedy, keď nám doručia záverečné stanovisko z posudzovania vplyvov na životné prostredie alebo zisťovacieho konania. Odborný posudok nám už žiadateľ doručil,“ vysvetlil Kormúth.
Ministerstvo podľa neho začiatkom októbra začalo konanie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Okresný úrad v Trnave o žiadosti prevádzkovateľa kameňolomu rozhodne až po vyhodnotení možných vplyvov na životné prostredie. Zavážanie vyťažených priestorov inertným odpadom je bežný spôsob rekultivácie kameňolomu.
Asi pätnásť starostov z okresu Trnava minulý týždeň vyjadrilo obavy z možného ohrozenia zdroja pitnej vody pre Trnavu a okolie, ktorý sa nachádza pod dechtickým kameňolomom. Jeho vyťaženú časť prevádzkovateľ zaváža stavebným odpadom. Do priestoru mohol naviesť 138-tisíc metrov kubických tohto odpadu, vlani požiadal o navýšenie množstva až na takmer 250-tisíc metrov kubických.
Starostom sa zavážanie lomu nepozdáva, podľa nich hrozí kontaminácia strategického zdroja pitnej vody. Z obrazovej prezentácie vyplynulo, že do lomu je privážaný rôzny odpad, napríklad aj azbestové dosky. ,,Máme vážne podozrenie, na základe odprezentovaných materiálov, že v súčasnosti dochádza v lokalite lomu Dechtice k činnostiam, ktoré nie sú v súlade s platnými povoleniami a legislatívou Slovenskej republiky,“ uviedli starostovia minulý týždeň v spoločnom stanovisku.
Starostovia sa tiež pýtali, kto privážaný odpad kontroluje. Podľa Rudolfa Kormútha povolenie na prevádzku ťažby v Dechticiach vydal Obvodný banský úrad v Bratislave, ktorý by mal všetko, čo súvisí s jeho prevádzkou, aj kontrolovať. Teda aj množstvo dovážaného stavebného odpadu, prípadne jeho zloženie. Dodal však, že na zavážanie lomu je povolený len určitý odpad ako je betón, tehly, dlaždice či zemina.
Trvalé ukladanie odpadu nad dôležitým zdrojom pitnej vody považuje za problém aj generálny riaditeľ Trnavskej vodárenskej spoločnosti Radovan Foltinský. Vodou z Dechtíc, ktorá má najvyššie kvalitatívne parametre, je podľa neho zásobovaných približne 90-tisíc ľudí z Trnavy a okolia.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel