O výstavbe aquaparku rozhodnú voliči

  • Spravodajstvo
  • 7. marca 2018, 09:07
  • Autor:Gabo Kopúnek

Plánované využitie geotermálneho vrtu v Pečeňadoch rozdelilo obec. Kým starosta a väčšina zastupiteľstva (traja z piatich poslancov) sú za dobudovanie prístavby už existujúceho relaxačného centra a zriadenie vodného sveta v ňom, zvyšní poslanci požadujú všetky aktivity zastaviť. Spísali aj petíciu, pod ktorú sa podpísalo 122 občanov.

Petičnému výboru, ktorý reprezentujú dvaja poslanci, sa nepozdáva, akým spôsobom sa má Vodný svet v Pečeňadoch vybudovať. „Nie sme proti nemu, ale máme iné predstavy, ako by mal celý proces vyzerať,“ uviedol predseda petičného výboru Marián Šimkovič.
Podľa jeho slov ide o ekonomicky nepodložené aktivity starostu Ladislava Boháčika, keďže obec si v tejto veci nedala najskôr vypracovať štúdie realizovateľnosti a návratnosti projektu. „Vodný svet by sa stal obrovskou záťažou pre obecný rozpočet v budúcnosti, keď už do neho nebudú plynúť štedré dane z atómky,“ podotkol Šimkovič. Preto tiež požadujú, aby výstavbu nefinancovala obec, ale aby sa čerpali eurofondy.
Počas verejného prerokovávania petície na obecnom zastupiteľstve v piatok 2. marca sa oba tábory stretli v búrlivej diskusii. Tej predchádzali vyjadrenia troch odborníkov – Miroslava Krála, spracovateľa a autora štúdie možností získania geotermálnej vody z vrtu v Pečeňadoch, Daniela Doležala, ktorý prítomných informoval o kvalite termálnej vody a jej možného využitia, a Marcela Zachara, ktorý koordinuje prebiehajúce procesy získania povolení. Všetci odpovedali aj na otázky občanov.
„Realizácia vodného sveta je otázka dvoch až troch rokov. Teraz sme len na začiatku a v tomto roku by sme chceli získať všetky povolenia. Preto ani nehovoríme o celkových nákladoch. Občanom poskytujeme všetky informácie, nič im netajíme, ako sa im organizátori petície snažia nahovoriť,“ uviedol Boháčik.
„Obec má na účte štyri milióny eur, je nezadlžená a v dobrej finančnej kondícii. Preto nám eurofondy nikto nepridelí. Naším cieľom nie je robiť biznis, chceme občanom kompenzovať zhoršené podmienky na život, ktoré im pripravila atómka. Je to našou povinnosťou voči nim. Vodný svet je verejnoprospešnou stavbou, ktorá nemusí prinášať zisk, a preto ani netreba robiť spomínané štúdie. Tieto úvahy prídu na pretras neskôr, ak by sme uvažovali s komplexnejším využitím vrtu. Ale to by sa už neriešilo v obecnej réžii, ale by sme pripravili podmienky súkromným investíciám,“ poznamenal starosta. Poslanci hlasovaním rozhodli, že sa v príprave bude pokračovať. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel