Nežijú len folklórom, myslia na budúcnosť

  • Spravodajstvo
  • 16. augusta 2017, 18:10
  • Autor:Gabo Kopúnek

Keďže sa ani jedna obec v regióne neprihlásila do súťaže Dedina roka 2017 a my sme presvedčení, že ich obyvatelia „nespia“, rozhodli sme sa formou reportáží priblížiť čitateľom aktuálne dianie v nich.

Naším druhým zastavením je dynamicky sa rozvíjajúca obec Krakovany, ktorá je však predovšetkým známa uchovávaním ľudových tradícií a ich prezentáciou doma i v zahraničí.
Pre reportérov nie je lepšie, než zastihnúť starostu či občanov, keď sa niečo deje. Do Krakovian sme prišli v piatok dopoludnia v čase, keď už finišovali práce na odstraňovaní následkov veternej smršte. „Včera večer sme mali v obci riadnu kalamitu. Silný vietor zapríčinil pád niekoľkých starých stromov, dokonca jedna lipa ohrozovala rodinný dom,“ uvítal nás aktuálnymi informáciami starosta František Klinovský. „Navyše, obec bola asi hodinu bez elektrickej energie, no väčšie škody sme nezaznamenali.“

Vietor neušetril ani 50-ročnú lipu. Padla na rodinný dom.

Úspešní v projektoch


Pri farskom kostole, len kúsok od polámanej smutnej vŕby, nás zaujal fragment akéhosi piedestálu. „Tu stála ešte donedávna jedna z kultúrnych pamätihodností obce, trojičný stĺp. Momentálne je aj so sochou svätej Trojice u reštaurátorov, keďže sa nám podarilo na ich rekonštrukciu získať osemtisíc eur z ministerstva kultúry. Vlani sme takto obnovili mariánsky stĺp z 15-tisícovej dotácie,“ poznamenal starosta.
Najviac práce sa však v obci sústreďuje v objekte materskej školy, ktorá počas prázdnin prechádza veľkou rekonštrukciou. „V rámci výzvy na zníženie energetickej náročnosti obecných budov sa nám podarilo získať štátnu dotáciu z ministerstva životného prostredia vo výške 360-tisíc eur a obec sa podieľala piatimi percentami na celkových nákladoch. Robíme všetko, aby nový školský rok v škôlke nebol nijako ohrozený.“

Škôlka dostala novú fasádu.

Majstrom ide robota od ruky, okrem zateplenia budovy premenou prechádza i jej interiér. „Boli by sme radi, keby sme boli úspešní aj pri projekte rekonštrukcie kultúrneho domu, na ktorú žiadame 770-tisíc eur. Projektová dokumentácia už je vypracovaná, čakáme len na výsledok rozhodovacieho orgánu,“ podotkol F. Klinovský.

Kde tlačí obec topánka


Okrem spomínaných projektov obec aktuálne rokuje s TAVOS-om o natiahnutí nového asfaltového koberca na ceste k čistiarni odpadových vôd. „Topánka nás tlačí v otázke úplného odkanalizovania obce. Na dobudovanie siete sme si už podali žiadosť na pridelenie finančných prostriedkov z eurofondov a tiež čakáme na výsledok. Rovnako by sme chceli dokončiť rekonštrukciu základnej školy. V minulom roku sa nám podarilo získať z rezortného ministerstva peniaze na odstránenie havarijného stavu, keď nám spodná voda ohrozovala kotolňu, a po rekonštrukcii odvodnenia by sme sa chceli teraz pustiť do zateplenia budovy.“

Stĺp so sochou Panny Márie – Immaculaty obnovili v minulom roku.

Pýchou sú nielen folkloristi


Ako sme už spomenuli v úvode, Krakovany sú známe reprezentovaním nielen miestneho folklóru. To, že na vysokej úrovni, potvrdzuje nedávny, už 51. ročník Folklórneho festivalu Krakovany. „Pred jedenástimi rokmi si ho pod záštitu vzal Trnavský samosprávny kraj, a tak to bol zároveň aj 11. župný festival kultúry. Udržať festival pri živote toľké roky by sa nedalo, keby sme v obci nemali množstvo aktívnych občianskych združení či folklórnych súborov. Nejde však len o toto kultúrne podujatie, ktoré sa koná každoročne na konci júna. Či už sú to folkloristi, členovia miestnych organizácií Slovenského Červeného kríža, Jednoty dôchodcov Slovenska, dobrovoľného hasičského zboru alebo združenia poľovníkov, všetci sa aktívne podieľajú na všetkých obecných aktivitách. Aby sa ich spolková činnosť rozvíjala a mala z toho osoh aj obec, okrem spomínanej rekonštrukcie kultúrneho domu ešte do konca augusta podávame žiadosť na ministerstvo vnútra o dotáciu 30-tisíc eur na rekonštrukciu požiarnej zbrojnice,“ dodal starosta Klinovský.

Obec sa chce tiež pustiť do vynovenia kultúrneho domu.

Rekonštrukciu plánujú aj pre hasičskú zbrojnicu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava