Nevesty sa inšpirovali svadobnou výstavou v Krakovanoch

  • Nezaradené
  • 9. marca 2017, 09:23
  • Autor:vd

„Pomaly ma veďte, hej, hore tou dedinou, nech sa odoberiem od svojich frajerov…“ Táto pieseň by sa mohla stať hymnou pilotného ročníka Svadobnej výstavy v Krakovanoch. Počas uplynulého víkendu sa kultúrny dom premenil na komplexný svadobný salón, kde sa začepčovali, líčili, fotili a prezliekali do svadobných šiat budúce nevesty. Stoly skrášlené svadobnými kompozíciami, figuríny – nevesty a ženíchovia, na hlavách prítomných dievčat venčeky, ešte aj svadobné kytice a rozpočty na hostiny tu robili.

„Chcem naceniť menšiu svadobnú hostinu pre dvadsiatich ľudí v reštaurácii s obedom, múčnikom, kávou, pollitrom vína na osobu, ale aj minerálkami, koľko by ma to vyšlo? Viete k tomu naceniť aj šaty pre nevestu a ženícha, fotografické a video služby, líčenie, česanie nevesty, tiež svadobné prstene a kyticu? Hudba nemusí byť, len z reproduktorov na spríjemnenie atmosféry,“ položili sme otázku mužovi, ktorý sedel pri stolíku s notebookom v ruke. Pustil sa do výpočtu. „Predpokladám, že autobus nebudete potrebovať, keďže ide len o dvadsiatich, pôjdete po vlastnej línii osobnými autami,“ skonštatoval, nespúšťajúc oči z monitora. S výsledkom nás oboznámil v priebehu chvíle: „Vyjde vás to asi dvaapoltisíc eur, samozrejme, ešte záleží od toho, odkiaľ ste, akú reštauráciu si približne vyberiete, toto je hrubý odhad,“ uviedol svadobný ekonóm.

Na výstave sa prezentovali so svojimi fotografickými i video službami viacerí skúsení fotografi. Jeden z nich, Jozef Lelovič, tu mal i výstavu. Program, ktorý organizátor Matej Pisca z Krakovian pripravil, odsýpal ako hodinky. Najskôr prezentovali svadobné zvyky, sňatie party i začepčenie domáci folkloristi z Krakovčanky. O druhej popoludní sa na pódiu objavili folkloristi z piešťanského Žita, aby za pomoci starejšieho, ale družičiek a družbov začepčili nevestu. Išlo o pódiové vystúpenie, takže divákom pripravili pastvu pre oči aj uši. Neveste sňali za spevu a hovoreného slova partu a potom jej dali čepiec, ktorý bol symbolom premeny mladej dievčiny v ženu. Ženíchovi mládenci sňali pierko.

Obrad v ten deň zopakovali, ale s väčším dôrazom na ceremonialitu a tradície členky FS Krajnanec. Pretože výstava bola dvojdňová, aj v nedeľu si diváci prišli na svoje, keď začepčenie nevesty robil podľa krakovianskych zvykov folklórny súbor Lusk.

Na výstave bolo možnú ochutnať aj rôzne svadobné zákusky a koláče. Ponúkala sa káva i nápoje, takže návštevníci, ktorí sem prišli, si mohli chvíle spestriť spoločenským posedením. Alebo jednoducho počkať na svoju budúcu nevestu, kým ju nalíčia, kým si vyskúša desatoro šiat a venčekov či závojov a črievic. M. Pisca zhodnotil výstavu takto: „Pilotný ročník Svadobnej výstavy sa uskutočnil vo veľmi príjemnej atmosfére. Prezentovali sa tu vystavovatelia z rôznych regiónov, účasť návštevníkov bola veľmi dobrá. Podujatie prekonalo moje očakávanie, aj touto formou všetkým ďakujem.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava