Netopiere už opúšťajú zimoviská

  • Spravodajstvo
  • 14. apríla 2018, 08:11
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Aprílové oteplenie už naplno prebudilo i netopiere. Ochranári preto definitívne ukončili sčítanie netopierov na zimoviskách, ktoré prebiehalo od novembra. V Malých Karpatoch bolo počas neho skontrolovaných viac ako 40 jaskýň, štôlní a pivníc, kde zimovalo spolu takmer 1050 netopierov.

Zimné obdobie trávia netopiere podobne ako sysle, svište či plchy zimným spánkom. Ukrývajú sa na miestach so stabilnou teplotou a vlhkosťou. Asi najznámejšími úkrytmi sú jaskyne a štôlne, ale netopiere zimujú i v stromových dutinách, v skalných štrbinách, využívajú tiež rôzne úkryty v ľudských stavbách.
„Vzhľadom na nočný spôsob života netopierov máme len obmedzené možnosti, ako ich pozorovať a skúmať. Počas ich zimného spánku sa k nim môžeme dostať veľmi blízko, a preto je sčítanie na zimoviskách jednou z najstarších metód výskumu týchto živočíchov. Niektoré lokality na Slovensku sú kontinuálne kontrolované niekoľko desaťročí. Údaje o druhovom zložení i početnosti netopierov nám pomáhajú zisťovať, k akým zmenám v priebehu rokov dochádza,“ objasňuje Michal Noga z mimovládnej organizácie SAOLA.

Ochranári v útrobách malokarpatských jaskýň pri sčítavaní netopierov.

Zimný spánok netopiera je veľmi hlboký. Srdce mu udrie len štyrikrát za minútu a nadýchne sa len raz za hodinu. Životné procesy sa spomalia a teplota klesne často len na 1 až 5 °C. V tomto čase sú veľmi zraniteľné. Hrozbou sú pre ne predátori – najmä kuny, ohroziť ich ale môže dokonca pleseň, ktorá spôsobuje ochorenie nazývané „syndróm bieleho nosa“.
Veľmi vážny negatívny vplyv môže mať i opakované vyrušovanie netopiera. Na svoje prebudenie totiž spotrebuje veľa energie, ktorá mu na jar potom chýba. Zoslabnuté a vysilené netopiere  môžu dokonca uhynúť. Veľmi veľkým nebezpečenstvom je kladenie ohňa v zimnom období v štôlňach alebo v jaskyniach. Dym môže zadusiť netopiere skôr, ako sa stihnú prebrať a z ohrozeného miesta odletieť.
Podkováre malé sú na zimoviskách v Malých Karpatoch nachádzané najčastejšie.

„Počet vhodných podzemných priestorov pre netopiere je obmedzený, preto má význam chrániť každý jeden z nich. Aj v súčasnosti vďaka podpore Nemeckej spolkovej nadácie pre životné prostredie budeme v Malých Karpatoch zabezpečovať ochranu významných lokalít pre netopiere, ale i pre salamandry a iné obojživelníky. V spolupráci so Spoločnosťou pre ochranu netopierov na Slovensku chystáme tiež viacero akcií pre verejnosť, na ktorých sa o týchto fascinujúcich živočíchoch môžu ľudia dozvedieť viac,“ uzatvára M. Noga.
Keď je netopierov veľa, sčítavajú sa z fotografie.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel