(Ne)vymožiteľnosť práva absurdným divadlom aj pre Sokolovce

  • Spravodajstvo
  • 20. apríla 2016, 12:34
  • Autor:Tibor Hlobeň

Absurdné divadlo stále nedospelo k vrcholu. Piešťanský Okresný súd vo štvrtok 7. apríla na v poradí šiestom(!) pojednávaní vecne zamietol návrh spoločnosti DIY Slovakia, s.r.o., ktorým sa domáhala určenia, že nie je vlastníkom barokovo-klasicistického kaštieľa v Sokolovciach, hoci ho v roku 2008 kúpila od trnavskej Fakultnej nemocnice. Päť rokov trvajúci spor zmenil národnú kultúrnu pamiatku zo začiatku 18. storočia na totálnu ruinu a jej rozklad asi bude pokračovať, proti rozsudku sa navrhovateľ môže po písomnom doručení odvolať.

„Za súčasný stav objektu je zodpovedný vlastník nehnuteľnosti zapísaný v liste vlastníctva,“ tvrdila po rozsudku hovorkyňa Okresného súdu v Trnave Jana Kondákorová. Málo platné, ten sa od neho dištancuje, hoci pravidelne platí miestne dane obci Sokolovce. Konateľ spoločnosti DIY Slovakia Jindrich Majerský pri stretnutí s redaktormi Piešťanského týždňa ešte minulý rok deklaroval, že trnavská fakultná nemocnica, spravujúca tento kedysi štátny majetok, dodala firme DIY Slovakia zlú dokumentáciu k infraštruktúre objektu, čo by jeho rekonštrukciu enormne predražilo. Prečo táto spoločnosť s jediným akcionárom, cyperskou schránkou AFORIA TRADING LIMITED, napriek povedanému nemá úctu ku kultúrnym hodnotám, J. Majerský odmieta komentovať. Rovnako i trnavskí zdravotníci ústami svojho hovorcu Matúša Stračiaka odkázali, že sa vyjadria až po písomnom doručení rozsudku.

Faktom ostáva, že piešťanský súd neskúmal vzťahy medzi predávajúcim a kupujúcim ani sa nezaoberal súčasným katastrofálnym stavom nehnuteľnosti, návrh zamietol, pretože je premlčaný, spoločnosť DIY Slovakia ho podala pár dní po uplynutí troch rokov od podpisu kúpnej zmluvy.

(Ne)vymožiteľnosť práva na Slovensku dokumentuje i stanovisko Jozefa Bednára, hovorcu Ministerstva kultúry SR. Alarmujúci stav národnej kultúrnej pamiatky, kaštieľa v Sokolovciach s parkom, spôsobený najmä opakovaným a dlhodobým vandalstvom, postupným odcudzením medenej krytiny striech a dlhodobým vnikaním zrážkových vôd do všetkých nosných konštrukcií, spôsobený nečinnosťou vlastníka, si tento štátny organ uvedomuje, veď má priamo v popise práce zakotvenú ochranu pamiatkového fondu a kultúrneho dedičstva. Zdá sa však, že zabrániť svojvôli urýchlením celého procesu alebo donútením majiteľa starať sa o majetok je nad sily Slovenskej republiky.

„Vlastník žiadne z opatrení na zabezpečenie konštrukcií pred ďalším poškodzovaním nesplnil. Nápravu nepriniesli ani priestupkové konania a uložené pokuty vo výške 30- a 15-tisíc eur. Nikdy ich neuhradil,“
hovorí J. Bednár. DIY Slovakia stačilo na zastavenie exekučného vymáhania odôvodnenie o neukončení súdneho konania o určenie vlastníctva.

Najčerstvejšia informácia hovorí, že samotný minister Marek Maďarič na podnet pamiatkovej inšpekcie podal v decembri 2015 trestné oznámenie na neznámu osobu pre podozrenie zo spáchania krádeže, poškodzovania a znehodnocovania kultúrnej pamiatky. Príslušné orgány Policajného zboru začali trestné stíhanie vo veci zločinu krádeže medenej strešnej krytiny striech kaštieľa v Sokolovciach v hodnote 64-tisíc eur, ako aj vo veci prečinu poškodzovania a znehodnocovania kultúrnej pamiatky.

Na rade je siedme, ôsme, x-té pojednávanie…

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 19. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín