Na pochovávaní basy namiesto akvabel – akvabulovia

  • Spravodajstvo
  • 8. marca 2017, 13:54
  • Autor:Martin Jursa

Len jeden deň v roku zažije Kultúrny dom v Lančári chvíle, keď je všetko možné a z normálnych ľudí sa stávajú „blázni“. Tak to bolo aj v sobotu 25. februára, keď folklórna skupina Podhoranka opäť pochovávala basu. O fakte, že sa vybláznili dosýta, svedčí smiech vyše dvesto ľudí, ktorý bolo počuť až do Vrbového.

Čo títo inak normálni Podhoranci vystrájali? V nedeľnej chvíľke poézie recitátor opísal ťažký milostný život mužov. Potom si niekdajší televízni hlásatelia Ada Straková a Miloš Bubán zaspomínali na šesťdesiate výročie RTVS a v aktualitách zahlásili správy, ktoré by sa aj mohli stať, len málokto by im uveril.

Mladé dievčatá z Podhoranky si zobrali na paškál dve fešandy Cuky a Luky a trochu ich vylepšili. V ďalšej scénke zahrali slovenskú klasiku Jánošíka tak, že aj Stano Štepka by sa čudoval. Neboli by to chlapi z Podhoranky, keby nechceli byť aspoň na chvíľu ženami, tak aspoň v sobotu konkurovali ladným pohybom akvabel ako akvabulovia. Na záver programu sa Podhoranci viezli v autobuse na trase „Myjava-Hrašné-Lančár“. Pri ich dialógoch a bláznivej jazde šoféra autobusu plakala od smiechu celá sála.

Po programe nasledovala zábava so skupinou Retro. Ale iba chvíľu, lebo sa končia fašiangy a s basou sa treba aj rozlúčiť. Umierajúcu basu sa ešte snažil oživiť privolaný doktor so sestričkou, no už jej nebolo pomoci. Basu vystavili na márach a vystrojili jej naozaj veselý pohreb. Obrad viedol „dôstojný“ pán spolu s miništrantom a kantorom. S nebožkou sa rozlúčil každý – cigáni, mníška, mládenci s dievčencami a staré babky za dôchodcov. Po pohrebe sa tancovalo pri muzike až do rána, a kto mal šťastie, toho čakala cena z tomboly.

A ako boli spokojní návštevníci tejto veselej akcie? „Takýto program by na Silvestra v televízii trhal rekordy v sledovanosti,“ povedal jeden z nich.

S čím nás budú zase o rok zabávať Podhoranci? Nechajme sa prekvapiť. Ale určite niečo vymyslia, lebo ich studnica bláznovstva nemá dno.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf