Na obnove Očkovskej mohyly pracujú už druhú sezónu

  • Spravodajstvo
  • 25. augusta 2016, 09:19
  • Autor:pror

Podzemné priestory stálej expozície Očkovskej mohyly začínajú naberať konečnú podobu. „Vylepšenie“ stredovekej pivnice novodobou omietkou je už takmer celé odstránené, jediná stavba zo stredovekého panstva Ocskayovského kaštieľa, ktorá sa zachovala, pomaly odhaľuje pôvodné múry. Spolu s expozíciou replík dobových artefaktov Veltickej kultúry, ktorá tu zanechala stopy i v podobe hrobu kniežaťa, by sa už čoskoro mala stať novou turistickou atrakciou piešťanského regiónu.

Pri úprave areálu sa partia nadšencov pod vedením Mojmíra Chomu z občianskeho združenia Hrad Tematín stretla v sobotu 20. augusta. Na obnove pracujú už druhú sezónu, a to i za výdatnej pomoci miestnych a podpore starostu obce Miroslava Beňoviča. Mohyla spolu so svojím bezprostredným okolím je svedkom ľudskej histórie od doby kamennej až do temného obdobia novovekých časov poznačených udalosťami druhej svetovej vojny.

A tak vykopávky z paleolitu, hrob náčelníka z mladšej doby bronzovej a nemecké vojenské bunkre z druhej svetovej vojny sú svedkom takmer celej histórie ľudstva sústredeným na jednom mieste a svojím významom priestor na okraji malej obce ďaleko prekračuje hranice Slovenska. „Bohužiaľ, mešká výroba keramiky, ktorú jej zhotoviteľka bude vyrábať rovnakou technológiou, ako sa používala v danej dobe. Verím však, že počas budúcoročnej turistickej sezóny ju uvidia návštevníci v plnej kráse,“ vysvetlil M. Choma.

Za dve sezóny, čo sa do obnovy areálu pustili, priestor vyčistili od náletovej zelene a odpadkov, z veľkej časti zrekonštruovali ľudový domček, ktorý je tiež súčasťou areálu. Pred zrútením zabezpečili nemecké betónové bunkre a pivnicu stredovekého kaštieľa dostali takmer do pôvodnej podoby. „Steny ešte treba vykartáčovať, osadiť vitríny a do nich umiestniť exponáty. Súbežne by sme už chceli začať rozoberať samotnú mohylu a pustiť sa do reštaurovania hrobu,“ dodal predseda občianskeho združenia.

Keďže podoba hrobky z obdobia pred päťtisíc rokmi sa nezachovala, architekt sa pri jej návrhu inšpiroval keltskou kultúrou zo severných krajín Európy. Do jej povrchovej kopuly povedie k hrobu úzky vchod a vo vnútorných priestoroch sa jej tvorca snažil navodiť mystickú atmosféru dávnej doby, keď v tejto oblasti panoval vladár Veltickej kultúry.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 23. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav