Na Čachtickom hrade korbáče, kraslice aj lukostreľba

  • Spravodajstvo
  • 18. apríla 2017, 14:57
  • Autor:vd

„Ej, orešanské vŕšky holé, nebudeš ty dzivča moje…,“ ozývalo sa v sobotu 15. apríla z Čachtického hradu. Jeho správcovia pripravili pre víkendových hostí, ktorí sem prúdili v menších aj väčších skupinách, veľkonočnú oblievačku.

Nik sa tam síce neoblieval vodou, možno len kolínskou, zato deti si tam spolu s rodičmi mohli vyskúšať pletenie korbáčov či zdobenie kraslíc technikou voskovania. Piesne, ktoré sa rozliehali po okolí, sa šírili z priestorov „podzemia“, kde rezko hrala a spievala ľudová hudba Polún. „Sme zo Starej Turej,“ informovala návštevníkov speváčka. Ak deti nebavilo ani maľovanie vajíčok, ani pletenie korbáčov, šantili po hrade alebo si vyskúšali, ako vedia správne mieriť šípom na terč. Lukostrelec mal tiež stále robotu, v ten deň sa nachodil po kraji nádvoria k terču možno viac ako Bátorička za pol života.

Ľudia sa zastavovali pri košikároch, ktorí plietli košíky, a tiež po cestičke na hrad pri stolíku autora súborného diela o Alžbete Báthoryovej, Piešťanca Andreja Štiavnického. Už desaťročia sa venuje štúdiu historických dokumentov o Alžbete Báthoryovej. Výsledkom jeho dlhoročnej práce je úspešný súbor kníh o živote najbohatšej a podľa historikov aj najkrutejšej grófky Uhorska, ktorá bola bohatšia než samotný panovník, ale aj jej nasledovníčky Anny Rosiny Listhiusovej.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 18. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín