Morena je úpálená i utopená, vládu preberá Vesna

  • Spravodajstvo
  • 28. marca 2018, 08:16
  • Autor:Viera Dusíková

V Drahovciach už zimu zahnali. Horiaca Morena plávala od pláže rybníka, vietor ju niesol ďaleko do brehu, kde školáci v ľudových odevoch spievali a velebili „letečko“.

Veru načase, že tú ukrutne dlhú zimisko zahnali preč. Veď sa s ňou aj patrične rozlúčili – spevmi, tancom i pochodom s vyfintenou Morenou od školy až k jazeru. Babky, dedkovia, mamy i tatinovia im mávali, fotili si svoje ratolesti a spolu s nimi sa tešili zo slnečného, aj keď trochu chladného piatka.
„Nosenie Moreny je zvykom, ktorý každoročne na našej škole praktizujeme, no tentoraz sme sa s ňou rozlúčili veľkolepejšie ako inokedy. Morenu sprevádzala celá škola i škôlka,“ povedala nám riaditeľka Miroslava Rojková. Dušou podujatia a dramaturgom oslavy bol ôsmak Martin Segeš, ktorý preukázal nielen vynikajúce etnografické vedomosti pretavené do drahovskej reality, ale dokázal vzbudiť všeobecný rešpekt aj u svojich rovesníkov či menších detí. Učil ich piesne, povedačky i tančeky.
Pretože škola sa zameriava na šírenie slovenských ľudových tradícií, Martinove snahy podporilo aj jej vedenie spolu s ostatnými pedagógmi. „Do originálnych krojov z dedín, odkiaľ pochádzame, sa obliekli aj naše učiteľky. Ja som si vzala krásny ľudový odev z mojej rodnej Lubiny. Martin ma prekvapil svojimi vedomosťami o ľudových odevoch, pretože vedel, čím sa odlišuje náš kroj od susedných Bziniec,“ prezradila riaditeľka.
„Som veľmi rád, že Morenu sme pochovali a leto privítali. A teší ma, že i naše pani učiteľky, ba aj telocvikár sa vyparádili do krojov. Mám z toho veľmi dobrý pocit,“ uviedol M. Segeš.
Pochodu s Morenou i ozdobeným „letečkom“ predchádzala slávnostná akadémia v telocvični školy, kde sa krojovaní účinkujúci predstavili originálnym pásmom zostaveným z ľudových zvykov. Hrabali trávu, tancovali, obliekali slamenú bábu.
Takýmto spôsobom sa v Drahovciach už odmalička deti učia národnému povedomiu. Zvelebujú odkaz predkov, ľudí s veľkým srdcom, otvoreným pre obyčaje.
Svedčí o tom aj prítomnosť malej slečny z rodu Biháriovcov, odetej do cigánskej sukničky a pestrofarebného ručníka, kráčajúcej v čele sprievodu. Pravnučka bývalého vajdu Alojza Biháryho, Jenifer, je zárukou toho, že tradície v tejto obci len tak ľahko nezaniknú.
Svedčí o tom viacero podujatí, ktoré Drahovčania zažívajú. Či už počas koseckých dní, stavania mája, mikulášskej nádielky, zažínania adventných sviec, hodov a iných kultúrno-spoločenských podujatí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav