Medveď v lesoch neďaleko Piešťan!

  • Spravodajstvo
  • 2. mája 2017, 07:57
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Prítomnosť našej najväčšej šelmy
zaznamenala poľovnícka fotopasca
v lesoch medzi obcami Šalgovce
a Ardanovce. Po zimnom spánku
vyhladovanému macovi zachutili
i medové plásty a rozbil jeden
z úľov, ktorý na svojich potulkách
po okolí Piešťan objavil. Ochranár
a uznávaný odborník na život medveďov
Erik Baláž však ubezpečuje,
že ľuďom od tejto šelmy nehrozí
žiadne nebezpečenstvo.

Medveďa v lesoch nad Piešťanmi zaregistroval včelár vďaka zničenému úľu. „Keď som sa k úľom blížil, zbadal som jeden rozlámaný. Najprv som si myslel, že to urobili vandali. Až po bližšom prezretí toho, čo z úľa ostalo, som objavil stopy zubov. Rámiky s plástmi boli rozhádzané a vyjedené,“ povedal pre Piešťanský týždeň majiteľ úľov Erik Ondrejka. Nebol však jediný, kto zaregistroval prítomnosť tejto šelmy v okolí kúpeľného mesta. Jej prítomnosť potvrdila i fotopasca, ktorú v lesoch Považského Inovca medzi Šalgovcami a Ardanovcami umiestnil poľovník. „Nuž, prekvapenie to naozaj bolo, keď sme prezerali, čo kamera zachytila. To, že na obraze bude medveď, som naozaj nečakal,“ opísal poľovník Miro Pavlíček. Podľa jeho slov to vraj nie je prvý prípad, keď sa táto šelma zatúlala až tak ďaleko od hlbokých karpatských lesov zo severu Slovenska do lokality Piešťan. „Asi pred štyrmi až piatimi rokmi medveďa videli aj neďaleko Hlohovca. Vtedy sa však nechcel fotiť,“ dodal s úsmevom poľovník.

Podľa ochranára a odborníka na medvediu ekológiu E. Baláža, ktorému sme zábery z poľovníckej fotopasce ukázali, ide o jedinca vo veku troch až štyroch rokov. „U medveďov je vcelku bežné, keď si po zime hľadajú teritórium, že sa zatúlajú ďaleko od miest, kde sa bežne vyskytujú. Pokiaľ však v tejto lokalite nezaznamenáte prítomnosť medvedice s mláďatami, nedá sa hovoriť o trvalom usídlení medveďov v lesoch nad Piešťanmi,“ vysvetlil nám. Podľa neho je i ochrana úľov pred medveďmi vcelku jednoduchá záležitosť. „Stačí okolo nich rozmiestniť elektrický ohradník a úľom dá medveď pokoj,“ popisuje ochranár.

Z včelích plástov ostal len prázdny rámik.

Neďaleké lesy pohoria Považský Inovec sú však aj miestom, kam sa
obyvatelia z tohto regiónu často vyberú na potulky prírodou. Nebezpečenstvo útoku od medveďa im ale podľa ochranára nehrozí. „Ak by ste chceli, aby som vylúčil, že vám v lese plnom stromov nehrozí, že na vás padne nejaký strom, tak na to stopercentná záruka nie je. Ale to, že na vás medveď v lese zaútočí, je ešte menej pravdepodobné ako to, že na vás padne strom,“ dodal E. Baláž.

Medveď hnedý sa na našom území vyskytuje najmä v lesoch stredného
a východného Slovenska. Prítomnosť v regióne západného Slovenska je vzácna, ide o ojedinelú záležitosť jedinca na potulkách, ktorý si to po čase i tak namieri späť do severnejších oblastí.

Medveď hnedý je najväčšia šelma žijúca na území Slovenska.

Len prednedávnom sa uskutočnilo sčítanie tejto najväčšej šelmy na Slovensku a číslo na hranici takmer 1300 jedincov zaskočilo poľovníkov, ale aj ochranárov. I tie najoptimistickejšie odhady doposiaľ dosahovali len polovicu tohto údaju. Trvalý výskyt je doložený zhruba na 33 percentách nášho územia.

Medveď hnedý je všežravec, živí sa najmä lesnými plodmi, no v prípade dostupnosti nepohrdne ani mäsom. Dospelý dorastá do dĺžky dva až tri metre, dosahuje hmotnosť 100 až 350 kilogramov. Samice sú menšie, dosahujú zhruba polovicu hmotnosti samca. Medvede sú silne stavané s typickým svalnatým hrbom v oblasti lopatiek. Na labách má nezatiahnuteľné pazúry. Srsť medveďov hnedých je tmavohnedá, blond až čierna. Vo voľnej prírode sa dožívajú 25 rokov, v zajatí o niečo viac.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek