M. Varga: Protiľadovcové delá sucho nespôsobujú!

  • Spravodajstvo
  • 19. júla 2017, 09:06
  • Autor:J. Vojčiniak/sita

Niekoľko rokov opakujúce sa sucho počas vegetačného obdobia v okolí Piešťan a Hlohovca údajne zapríčiňuje používanie protiľadovcových diel veľkopestovateľmi ovocia. Sťažnosti občanov doteraz kompetentní dokázali vyvrátiť argumentmi, preto sa proti delám rozhodli bojovať petíciou. Za niekoľko dní sa pod ňu podpísali stovky ľudí.

Sťažnosti obyvateľov na používanie generátorov rázových vĺn, čo je odbornejší názov protiľadovcových diel, sa v oblasti okolo Veselého opakujú, odkedy ich spoločnosť Plantex začala používať. V minulosti sa generátormi zaoberalo Obecné zastupiteľstvo v Rakoviciach a v niektorých ďalších obciach. Samosprávy museli konštatovať, že na používanie takýchto zariadení nemajú žiadny dosah, pretože ovocinári nepotrebujú ich súhlas.

Ovocinárom dodnes nikto nedokázal, že by ovplyvňovali dažďový cyklus. Spoločnosť argumentuje certifikátom na generátor rázových vĺn, ako aj tým, že rovnaký spôsob ochrany sadov používajú i ovocinári v zahraničí. Petíciu chcú jej iniciátori doručiť Slovenskej inšpekcii životného prostredia. „Pri akomkoľvek náznaku dažďa sú takmer okamžite použité delá, ktorými sú mraky rozstreľované. Už roky v Hlohovci a okolí riadne nepršalo. Všade je veľké sucho a prach, mizne voda zo studní, záhradkári prichádzajú o úrodu,“ pridala zdôvodnenie k podpisu petície Andrea Palkechová. Podľa Štefana Kollára z Hlohovca, ktorý tiež podporil petíciu, by jednotlivec nemal rozhodovať o daždi a o dianí v prírode. Rozstreľovanie mrakov by podľa neho malo byť zakázané zákonom.

Meteorologička Miriam Jarošová žiadnu súvislosť medzi používaním protiľadovcových diel a terajším suchom nevidí. Ľudia podľa nej len hľadajú jednoduché vysvetlenia. Zodpovednosť za dlhé obdobie bez dažďa odmietajú aj ovocinári. „Ovocinári si chránia svoju úrodu pred krupobitím, čo je v poriadku. To, že v tejto oblasti neprší, je spôsobené zrážkovým tieňom Malých Karpát,“ vysvetlila Jarošová. Ľudia, ktorí podpisujú petíciu, takýmto vysvetleniam neveria.

Ako funguje ostreľovanie mrakov, z ktorých hrozí krupobitie, nám vysvetlil prezident ovocinárskej únie a člen predstavenstva Plantexu vo Veselom Marián Varga. „Generátor pracuje na acetylénový plyn, ktorý sa používa už viac ako 25 rokov v oblastiach pestovania ovocia vo Francúzsku, Španielsku, Rakúsku a v Belgicku. Pre zaručenie najlepšej prevádzky je veľmi dôležité v správny moment identifikovať krúpové mraky. To znamená, že generátor nie je používaný bezdôvodne. Najčastejšie sa vyskytujú krúpy s veľkosťou od 5 do 15 milimetrov a spôsobujú veľké materiálne škody v poľnohospodárstve, ovocinárstve, ale aj občanom, ktorí žijú a majú svoje nehnuteľnosti v týchto oblastiach.“

Krúpy sa vytvárajú behom letných búrok, keď vzniká veľký potenciálny rozdiel teplôt medzi zemou a mrakom. Podľa Vargu generátor prostredníctvom acetylénu spôsobuje, že tieto krúpy sa postupne rozpúšťajú a na zem padajú iba vo forme dažďa. „Používanie generátora v uvedených krajinách dokázalo na základe poznatkov z praxe, že nehrozí žiadne riziko pre faunu a flóru v okolitých oblastiach. Bolo potvrdené, že generátor prostredníctvom acetylénu absolútne neohrozuje dažďový cyklus, ktorý v týchto oblastiach zostáva nezmenený,“ vysvetlil nám prezident ovocinárskej únie.

Ako M. Varga uviedol, tieto poznatky a výsledky sú podložené na základe používania generátora v praxi. „Zničenie krúp alebo zabránenie tomu, aby krúpy v mrakoch vznikali, je proces, ktorý nemá žiadny vplyv na ostatné mraky v okolí. Ani z praxe nie sú známe žiadne signály väčšieho výskytu krúp v okruhu okolo fungujúceho generátora, ani úbytok dažďového cyklu,“ dodal.

Okrem negatívnych reakcií sa vraj ovocinári stretávajú i s pozitívnymi ohlasmi obyvateľov v tesnom susedstve sadov vo Veselom a ľudia im vraj často volajú sami od seba, ak sa blížia búrkové mraky, aby použili protiľadovcové delá a blížiace sa krupobitie nespôsobilo škody na ich úrode či majetku.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 28, ktoré je v predaji od 18. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela