Ľudia dostanú nové jódové tabletky

  • Spravodajstvo
  • 21. augusta 2017, 13:59
  • Autor:sita

Obyvateľov z okolia jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach čaká v najbližších týždňoch výmena tabliet jodidu draselného, ktoré majú doma pre prípad radiačnej havárie. Tabletám, ktoré dostávali pred piatimi rokmi, sa v jesenných mesiacoch končí exspiračná doba.


ilustračný obrázok (Autor: red)

Slovenské elektrárne majú zabezpečený dostatok nových tabliet jodidu draselného a pripravujú ich distribúciu. „Slovenské elektrárne majú podľa platnej legislatívy povinnosť zabezpečiť na vlastné náklady tabletky jodidu draselného pre svojich zamestnancov, obyvateľov v okolí elektrární Bohunice a Mochovce a ďalšie určené osoby. Vzhľadom na to, že tento rok životnosť tabliet uplynie, na jeseň bude ich výmena, pričom obyvatelia budú o postupe vopred informovaní prostredníctvom orgánov štátnej správy a samosprávy,“ povedal pre agentúru SITA Miroslav Šarišský zo Slovenských elektrární.
Výmena tabletiek jodidu draselného sa uskutoční v 230 obciach a mestách v okolí jadrových elektrární. Ich distribúciu obvykle zabezpečujú samosprávy dotknutých miest a obcí.
Každý dospelý obyvateľ v pásme ohrozenia jadrovou elektrárňou má nárok na štyri tablety jodidu draselného, deti dostávajú polovičnú dávku. Šarišský pripomenul, že jodid draselný sa používa výlučne na pokyn kompetentných orgánov ako profylaxia, účinná ochrana proti ukladaniu jódu v štítnej žľaze.
V minulosti sa vyskytli prípady, že ľudia užili jódové tabletky bezdôvodne, napríklad po jadrovej havárii v japonskej Fukušime alebo po omylom vyhlásenom radiačnom poplachu v okolí Jaslovských Bohuníc. Úrad verejného zdravotníctva vtedy vydal varovanie, že neodôvodnené požitie jodidu draselného môže mať negatívne účinky na zdravie.
Úlohou jodidu draselného v tabletkách je v prípade jadrovej havárie nasýtiť štítnu žľazu nerádioaktívnym jódom. Tým sa zabráni ukladaniu rádioaktívneho jódu v štítnej žľaze, kde by sa dostal zo zamoreného vzduchu, vody a potravín.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel