Kravám pomáhajú „trópy“ zvládať ventilátory

  • Spravodajstvo
  • 19. augusta 2017, 07:45
  • Autor:pror

Chovatelia dobytka musia pomáhať prekonať tropické horúčavy aj svojim stádam. Na družstve v obci Kočín kravín odvetrávajú pomocou zdvíhacích stien a prehriaty vzduch rozprúdia ventilátormi. Dojniciam tak vytvárajú čo najznesiteľnejšie prostredie, aby i ony zvládli tropické horúčavy, ktoré na území Slovenska posledné týždne panovali.

V Kočíne chovajú 1100 kusov hovädzieho dobytka plemena červený holstein, z toho je 300 jalovíc a 800 dojníc. Na každú dojnicu vychádza produkcia mlieka v priemere 30 litrov denne. Aby však nepoklesla ani v horúčavách, musia im zabezpečiť patričný teplotný komfort.
„Kravy rady oddychujú poležiačky a trávia potravu. Počas trávenia teplota v ich bachore dosahuje 40 stupňov. Keď sa horúčavy približujú k tejto teplote, neleží ani jedna a snažia sa ochladzovať čo najširšou plochou tela. To spôsobuje preťaženie nôh a takzvanú krívačku. Aby sme tieto problémy čo najviac eliminovali, pomáha nám konštrukcia kravína s pohyblivými stenami a ventilátory,“ vysvetlil nám zootechnik Dávid Hogh.
V modernom kravíne majú na tento účel zdvíhacie steny, ktoré v prípade potreby slnečnú stranu kravína zatieňujú a zdvihnutím opačnej strany maštaľ odvetrávajú. Prúdeniu vzduchu napomáha i 40 výkonných ventilátorov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín