Krakovianskej jazyčnici hádali povolanie

  • Spravodajstvo
  • 4. februára 2016, 13:06
  • Autor:am

Vymyslieť indíciu, postaviť sa pred kamery a nechať hádať známych hercov svoje povolanie si vyskúšalo mnoho Slovákov. Medzi nimi je už i Daniela Piscová, ľudová rozprávačka z Krakovian. Na televíznych obrazovkách sa objavila vo štvrtok 21. januára.

D. Piscovú mnohí poznajú ako ľudovú rozprávačku s pseudonymom Ozefa Omáčkech. Svoje netradičné povolanie predstavila Slovensku v televíznej relácii Inkognito, no nie na vlastný podnet. „Syn ma prihlásil ešte v prvej polovici minulého roka. Nápad sa mi pozdával,“ prezradila D. Piscová. Po prihlásení nasledoval telefonát od produkcie: „Pýtali sa, čo moja práca obnáša, a chceli nakrúcať už koncom júna. Nestíhala som pre termíny vystúpení. Počas prázdnin sa nenakrúcalo, v septembri sa neozvali, a tak som si myslela, že zabudli. Potom zrazu volali niekedy v októbri, či môžem začiatkom decembra prísť.“

Krakovianska rozprávačka napokon navštívila štúdio 7. decembra. Žiadne konkurzy už spolu s ostatnými účastníkmi neabsolvovala. „Najprv si nás volal dramaturg spolu s moderátorom Vladom Voštinárom k stolu. S ním sme debatovali o jeho otázkach,“ informovala D. Piscová o chvíľach pred nakrúcaním.

Indíciu vyberie štáb


Napriek tomu, že každý zúčastnený si pripraví zhruba štyri varianty indície, nie je zaručené, že s niektorou z nich pôjde na pľac. „Dramaturg vymyslel indíciu – ako mi zobák narástol. Vraj je perfektná a inú dať nemôžem,“ porozprávala D. Piscová.

Potom sa už účinkujúci presunuli do zákulisia a v prítomnosti maskérok čakali, kým ich zavolajú na pľac. „V maskérni nás rozrobili, ale nestihli dokončiť, lebo už prišli herci. Tak nás schovali do inej miestnosti, aby sme sa s nimi nestretli,“ povedala D. Piscová. Kým nakrútil štáb prvé povolanie, maskérky dokončili aj vizáž krakovianskej rozprávačky.

Televízni diváci nevidia všetko, čo štáb nakrútil. „Niektoré zábery nevysielajú. Čo sa týka mňa, len záverečný dlhší vtip vystrihli. Chceli kratučký,“ prezradila D. Piscová. Publikum v štúdiu si dokonca pýtalo prídavok, no ani skandovanie sa na obrazovku nedostalo.

Fotky s hercami


„Na pódiu predvádzam typ dedinskej jazyčnice, v súkromí ma poznajú ako úplne obyčajnú, normálnu vidiecku ženu. V začiatkoch som zahrala trošku inú formu, aby herci hneď nevedeli, o čo ide. Viacerí známi ma na obrazovke v tých chvíľach vraj nespoznávali,“ usmiala sa pani Ozefa. Pochvalu získali účinkujúci i od štábu, diel sa vraj veľmi vydaril a ľutovali, že nebol silvestrovský.

„Pracuje tam úžasný tím ľudí,“ priznala D. Piscová. Do štúdia je odprevadil syn Matej: „Chodieva manžel. Hovorím, že je aj garderobiér, maskot a šofér. V ten deň ale nemohol, takže išiel so mnou syn.“ Spoločne sa s hercami pofotili a rodáčka z Krakovian aj príjemne porozprávala: „Milí, úžasní herci. S Jožkom Vajdom sme veľa rozprávali o Piešťanoch, Zdenka Studenková tiež hovorila, ako často chodí do kúpeľného mesta.“

Najbližšie vystúpi v Krakovanoch


D. Piscová alias Ozefa Omáčkech vyberá scénky podľa toho, kam ide vystupovať. V televízii zvolila vzťahy medzi mužmi a ženami: „Je to najvďačnejšia téma s množstvom komických situácií.“ Majstrovstvo dokazuje aj pri rozprávaní o deťoch, dôchodcoch, lyžovačke, zubároch, či dokonca opisuje svoje zážitky z autoškoly.

Ak si chcete pozrieť umenie D. Piscovej naživo, príďte sa pozrieť 6. februára na Fašangovú sobotu so zabíjačkou do Krakovian. Uvidíte aj tradičný sprievod „šablárov“ po dedine, zabavíte sa na tanečnej zábave a napokon môžete s Krakovancami pochovať basu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 2. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava