Krakovany žili Festivalom paličkovanej čipky

  • Spravodajstvo
  • 11. mája 2017, 09:51
  • Autor:vd

Počas uplynulého víkendu Krakovany žili Festivalom paličkovanej čipky. Podujatie, ktoré organizuje tunajšie zduženie Bábence, bolo aj tento rok s bohatou medzinárodnou účasťou.

V priestoroch kultúrneho domu mali svoje diela vystavené ľudoví umelci a pred zrakmi návštevníkov vytvárali krehké paličkované nádherné diela. Kto chcel, mohol sa naučiť základy paličkovania, ale aj špeciálnu päťpaličkovú krakoviansku čipku alebo pletenú čipku z Brezovej nad Bradlom. Súčasťou podujatia boli okrem kurzov i výstavy, semináre, módne prehliadky, na ktorých modelky prezentovali odevy ozdobené prvkami z paličkovej čipky. 

V Krakovanoch ľudia obdivovali aj diela národnej umelkyne Eleny Holéczyovej. Krakovancom ich zapožičala Slovenská národná galéria, diela neboli vystavované už dvadsať rokov. Táto umelkyňa čerpala pri svojej tvorbe inšpirácie zo slovenských balád, rozprávok, zvykov, tradícií a piesní. Zaujímala sa o život a prácu dedinského človeka. Vrcholom jej umeleckej tvorby sú viacfigurálne rozmerom veľké kompozície. Najväčšou z nich je Pieseň rodnej zeme, ktorej plocha je 280×380 centimetrov.

Ďalšou výstavou bol Vodný svet – na ktorej prezentovali svoje súťažné práce jednotliví autori. Záujemcovia o paličkovanú čipku sa zúčastnili i seminárov s názvom Pletená čipka z Brezovej pod Bradlom a Život a dielo E. Holéczyovej.

A tak počas prvého májového víkendu bolo možné vidieť paličkovanú čipku nielen v kultúrnom dome, ale aj v múzeu Za krakovskú bránu. V tomto priestore je inštalovaná výstava ľudových odevov z rôznych regiónov, ktorá trvá do konca septembra. 

K čipke patrí neodmysliteľne aj tanec a spev. Ním sa v Krakovanoch spríjemnili  slávnostnú  atmosféru Detský folklórny súbor Krakovanček, Folklórny súbor Lusk Krakovany, žiaci Cirkevnej základnej školy svätého Gorazda vo Vrbovom, Vrbovskí víťazi a Folklórna skupina Krakovčanka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 9. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava