Krajskí poslanci schválili rozpočet, vyhli sa provizóriu

  • Spravodajstvo
  • 20. decembra 2017, 16:31
  • Autor:gak

Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) mali v stredu 20. decembra v programe svojho prvého zastupiteľstva na pôde Úradu TTSK okrem schvaľovania podpredsedov TTSK a zloženia jednotlivých komisií, výšky odmien poslancom a podžupanom aj prijatie rozpočtu na rok 2018.

Oproti predchádzajúcim volebným obdobiam sa zmenil počet podpredsedov TTSK a taktiež aj ich pole pôsobnosti. Predtým každý z troch podpredsedov riešil agendu svojho regiónu, po novom budú štyria podpredsedovia zodpovední za plnenie kompetencií na území celého kraja.
Prvým podpredsedom kraja sa stal József Berényi, ktorý má na starosti dopravu a školstvo, druhým plateným podpredsedom je Roman Sova (KDH, Senica) s kompetenciami v sociálnej, ekonomickej a hospodárskej oblasti. Obom prináleží plat vo výške 45 percent z platu župana. Podpredsedovia Marek Neštický (Lepší kraj, Trnava, transparentnosť a otvorený úrad) a Pavol Kalman (SaS, Senica, regionálny rozvoj, životné prostredie, zdravotníctvo) budú zatiaľ poberať len poslanecký plat vo výške 672 €.
Túto sumu budú od januára poberať aj poslanci, ktorí sú členmi trinásťčlennej krajskej rady, o niečo menej dostanú poslanci, ktorí riadia komisie a ostatní majú základnú mesačnú odmenu vo výške 1,1 násobku priemernej minimálnej mzdy, čo bude od januára predstavovať čiastku 528 eur.
Rozpočet schválili poslanci jednohlasne aj napriek výhradám, pretože, ako poznamenal predseda TTSK Jozef Viskupič, je to lepšie riešenie ako ísť do nového roka v rozpočtovom provizóriu. Výhrady sa netýkali len toho, že rozpočet bol naplánovaný starým vedením kraja, ale najmä v tom, že v ňom neboli zakomponované všetky politické a občianske priority novozloženého krajského parlamentu. Preto sa poslanci k rozpočtu vrátia začiatkom februára, aby doň zapracovali pripomienky jednotlivých politických klubov a komisií.
Trnavský samosprávny kraj ráta podľa schváleného rozpočtu na budúci rok s bežnými príjmami 131 miliónov eur a bežnými výdavkami 122 miliónov eur. Kapitálový rozpočet ráta s príjmami 22 miliónov eur a výdavkami 38 miliónov eur. V konečnom dôsledku bude ale vyrovnaný.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel