Kocurice: Spodná voda spôsobuje problémy

  • Spravodajstvo
  • 11. februára 2016, 14:43
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Podľa miestnych v minulosti plný života i rýb a dnes nefunkčný Kocurický kanál je príčinou zaplavovania ich pivníc spodnou vodou. Táto takmer stojaca stoka im spôsobuje problémy. Roky sa sťažujú u kompetentných a vraj okrem kozmetických úprav brehu kanála žiadna zásadná náprava neprišla.

V minulosti s čistením prietoku pomáhala i radnica, v súčasnosti sa ku kanálu nepriznáva a Slovenský vodohospodársky podnik tvrdí, že problémy so spodnou vodou s prietokom kanála nesúvisia. „V časoch, keď voda v kanáli tiekla, a nie takmer stála ako dnes, problémy neboli. Veď aj obyčajný sedliacky rozum chápe, že keď staviate dom a pri kopaní základov narazíte na spodnú vodu, tak pivnicu dolu nerobíte,“ vysvetlil miestny obyvateľ Július Švelka.

Patálie s priesakmi do pivníc domov podľa neho nastali, keď sa prestal kanál riadne udržiavať. „Po sérii podnetov zo strany občanov Kocuríc sme ešte v roku 2012 zisťovali vplyv kanála Veľká Pustá na hladinový režim Kocurického kanála. Zameranie nepreukázalo existenciu významnejšieho nánosu, usadeniny v problematických profiloch Kocurického kanála sme odstránili v spolupráci s mestom Piešťany,“ informoval hovorca vodohospodárov Pavel Machava o riešení problému.

V rokoch 2012-2015 vodohospodári rozsiahlejším odstraňovaním náletového porastu zlepšili odtokové pomery v koryte. V prvej fáze splnili prioritnú požiadavku občanov, vyčistili približne 400 metrov kanála v intraviláne Kocuríc. V ďalšej etape rezali približne 200 m dolného úseku, časť kanála v dĺžke asi 150 m, zostala nedotknutá pre nesúhlas vlastníkov okolitých pozemkov.

„Súvis medzi každoročne vyššou hladinou podzemnej vody v jarnom období a nami spravovaným Kocurickým kanálom doteraz nič nepreukázalo. Koryto vodného toku je prietočné s dostatočnou voľnou kapacitou, preto neplánujeme v najbližšej dobe plošné odstraňovanie nánosov v toku,“ doplnil hovorca.

Spodná voda je v období bez zrážok len

Riešenie hľadá aj piešťanská radnica a do zatiaľ neschváleného tohtoročného rozpočtu naplánovala i finančné prostriedky na hydrologický prieskum. „Poslúži ako dôležitý počiatočný materiál pre rozhodovanie, akým spôsobom a prostriedkami sa vyriešia problémy vysokej spodnej vody,“ povedala Eva Bereczová z mestského úradu.

Vodohospodári po podnete redakcie Piešťanského týždňa, vedomí si citlivosti tohto problému, prisľúbili, že zvýšia intenzitu obhliadok a zabezpečia, aby sa v koryte kanála nezhromažďovali žiadne prekážky v podobe padnutých stromov či naplavených sedimentov.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 9. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel