Horúčavy a sucho ohrozujú úrodu obilnín

  • Spravodajstvo
  • 28. júna 2017, 15:07
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Poľnohospodárov trápi extrémne teplo. Posledné tri mesiace na juhu Slovenska takmer nezapršalo. Obavy o úrodu zazneli i na minulotýždňovom stretnutí pestovateľov sladovníckeho jačmeňa v Trebaticiach. Podľa slov predsedu miestneho poľnohospodárskeho družstva Jozefa Galbavého pestovateľov obilnín čakajú tento rok na výnosoch straty takmer jednej štvrtiny úrody. Jeho slová o slabej úrode v dôsledku sucha potvrdil i predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.

Na prvom ročníku Sladovníckeho poľného dňa sa v utorok 20. júna stretlo niekoľko desiatok pestovateľov jačmeňa jarného. „Slovenské združenie výrobcov piva a sladu by organizovaním takýchto podujatí chcelo prispieť k zastaveniu poklesu výmery osevných plôch sladovníckeho jačmeňa,“ povedala na stretnutí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. „Ak presvedčíme pestovateľov, že sladovnícky jačmeň je perspektívna komodita, a pomôžeme im ho úspešne pestovať, zabezpečíme slovenským sladovniam dostatok suroviny z domácej produkcie, ktorá je konkurencieschopná na zahraničných trhoch,“ dodala.

Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, poznamenal, že slovenský slad je aj našou najvýznamnejšou exportnou agrokomoditou po prvom spracovaní. „Naši sladovníci si toto postavenie udržia len vtedy, ak budú slovenskí farmári pripravení pestovať kvalitný sladovnícky jačmeň. Cením si prácu poľnohospodárov, ktorí zotrvávajú pri pestovaní sladovníckeho jačmeňa v týchto náročných podmienkach.“

Podľa predsedu slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka sladovnícky jačmeň svojou výkupnou cenou 160 až 170 eur za tonu ponúka najväčšiu mieru stability pre jeho pestovateľov. V tomto roku im však vrásky na čele vytvárajú najmä extrémne horúčavy a nízky počet zrážok na juhu Slovenska. „Kombajny sú už na poliach a prvé odhady hovoria o 20- až 25-percentnom poklese výnosov oproti vlaňajšku,“ konštatoval Semančík.

Jeho slová o deficite vlahy potvrdil aj predseda trebatického družstva Jozef Galbavý. „Za posledné tri mesiace padlo len 15 milimetrov zrážok na meter štvorcový. Po troch úrodných rokoch prichádza suchý rok a bude to pre nás veľmi ťažké.“

V týchto náročných časoch by poľnohospodárom vedeli pomôcť závlahy. „Bez podpory štátu to nepôjde. Závlahové sústavy spred roka 1989 sú buď zničené, alebo rozkradnuté. Družstevníci nemajú vlastné finančné prostriedky na ich obnovu,“ vysvetlil Galbavý.

Trebatické družstvo hospodári na viac ako deviatich stovkách hektárov ornej pôdy. Na takmer štvrtine výmery pestujú práve sladovnícky jačmeň. V minulom roku dokázali z jedného hektára zožať viac ako šesť a pol ton y tejto obilniny, čo predstavovalo takmer tisíc eur z hektára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj