Hodovú omšu slávili v krojoch

  • Spravodajstvo
  • 17. októbra 2017, 18:38
  • Autor:Eva Dekanová

Začiatok októbra je v Bašovciach výnimočne slávnostný. Oslavujeme Pannu Máriu Ružencovú, ktorej je zasvätený náš Boží chrám. Už tretím rokom sa zachováva krásna tradícia – krojovanej svätej omše vysluhovanej v túto slávnostnú nedeľu.

Slávnosť sa stáva tradíciou, ako gazdinky chystali doma hodovú atmosféru v podobe upratovania, varenia a pečenia dobrôt, tak i upratovanie a chystanie slávnostnej jesennej výzdoby sa prenieslo aj do nášho chrámu. Farby a plody jesene boli hlavnou témou prenádhernej a skvostnej výzdoby šikovných aranžérok Evky Gvuščovej a Vierky Madunickej.
Farby do atmosféry pridali aj deti, mládež i dospelí odetí do krásnych krojov s bohatými, náročne vyšívanými rukávcami, v bohatých zásterách a lesklých lajblíkoch, doplnených farebnou čipkou, ktoré patrili našim predkom.

Odovzdávanie oltárnych darov.

Bohato sa začínal i úvod slávnostnej hodovej omše, keď dôstojný pán JCLic. Ľuboš Tvrdý v sprievode miništrantov vchádzal do Božieho chrámu. Znejúce piesne boli všetky na počesť patrónky nášho kostola, milú atmosféru dopĺňali spevy v podaní mládeže.
Dôležitá bola kázeň a poukázanie na dary, ktoré nielen dostávame, ale i obyčajným podobenstvom môžeme rozdávať. To krásne slovo „ďakujem“ vyslovil i dôstojný pán, keď mu sprievod krojovaných farníkov doniesol obetné dary. Na záver nasledovalo už tradičné slávnostné požehnanie i pozvanie na milé pohostenie v podobe napečených dobrôt a dobrého vínka.
Z kostola sme vychádzali za sprievodu rezkých tónov harmonikárov Milana Kyselicu a Jožka Sýkoru. A tak sa naše malé námestie zmenilo na dav ľudí, kde si podávali ruky rodáci i kamaráti, všetko hodovníci, ktorí boli pozvaní do našej malej obce a zotrvávali v spoločných rozhovoroch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava