Hodovú omšu slávili Bašovčania v krojoch

  • Spravodajstvo
  • 17. októbra 2016, 19:28
  • Autor:ed

Pri príležitosti 110. výročia posviacky kostola sa v Bašovciach konala v nedeľu 9. októbra slávnostná svätá omša. Po nej nasledovali hody. Do ľudového odevu sa obliekli po roku už po druhýkrát nielen farníci, ale i kňaz Ľuboš Tvrdý.

„Privítalo nás zachmúrené ráno – padali drobné kvapky dažďa, všetko bolo akési smutné. Stačilo však vkročiť do kostola, ktorý žiaril nielen krásnou kvetinovou výzdobou, ale slnečné lúče sa skrývali ukryté v pýche našich predkov – v krojoch zdobených bohatou výšivkou. A tak pestrofarebné rukávce všetkých farieb, lajblíky a bohaté sukne lemované bielou čipkou doniesli do chrámu nielen krásu, teplo nášho domova, ale hlavne vznešenosť. V kázni nám dôstojný pán zdôraznil charizmatické posolstvo materstva. Pripomenul tiež, že slávime 110. výročie postavenia a vysvätenia nášho kostola,“ uviedla pre Piešťanský týždeň Eva Dekanová.

Slávnostnú atmosféru dopĺňal zvuk organa a spev. V závere omše nebolo len tradičné požehnanie, ale i poďakovanie dôstojnému pánovi, ktorý sa zaslúžil o slávenie hodovej omše, tento rok už druhé – krojované. Zopakovala sa aj tradícia z minulého roka, nikto sa neponáhľal domov, ľudia si podávali ruky, zvítavali sa so známymi a počúvali tóny ľudovej hudby z harmoniky. Tu sa k nim pridal aj dôstojný pán, už oblečený v kroji, a ponúkal ľudí napečenými dobrotami z rúk tamojších gazdiniek. Aby im koláče lepšie chutili, podávalo sa i vínko pre dospelých a ovocná šťava a minerálka pre deti.

Omšou a pohostením sa hodová nedeľa neskončila. Nasledoval slávnostný obed v domácnostiach, popoludňajšie prechádzky, zábava pri kolotoči i športové popoludnie na ihrisku. 

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 18. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava