Fašangová zabíjačka v Krakovanoch

  • Nezaradené
  • 11. februára 2016, 08:49
  • Autor:V. Dusíková

V Krakovanoch sa nehovorí fašiang, tam majú fašang. V podstate je to jedno, lebo slanina napichnutá na šabli chutí všade rovnako. Tá krakovianska vyvoniavala pri smažení až do Vrbového. Fašangová sobota pripadla na 6. február. Začala skoro ráno zakladaním ohňa pod zabíjačkovými kotlami na dvore kultúrneho domu.

Pokračovala pri obecnom úrade, kde veselý sprievod maškár, hudobníkov a šabľovníkov vítal starosta obce. Slaninu už mal pripravenú. Aj polkilové „fataly“ napichol na ostrie šabieľ najmenších mládenčekov i hlavného ceremoniára a potom sa sprievod vydal od chalupy k chalupe až k zabíjačkovému hodovaniu do kultúrneho domu.

Vyšlo aj počasie. Slnce, teplo, dobrá nálada a spevy „Fašangy, Turíce, Veľká noc ide“ sa niesli Krakovanmi. „Počasie sme si objednali aj na utorok do Piešťan, kde pochováme basu na námestí. To má byť až trinásť stupňov,“ žartoval Jozef Mitošinka z Krakovčanky. Gazdiné i gazdovia tancovali s členmi folklórneho súboru Lusk pred chalupami, Borovienka vyhrávala, cigánka Ozefa Omáčkech sa vyškerovala, v košíkoch sa prevaľovali domáce vajíčka, kuchárky z Červeného kríža ponúkali deťom šišky, chlapom pálenku.

„Našu gazdinú z domu nedostanete, je akási chorľavá a v pyžame,“
ospravedlňoval svoju manželku Krakovanec a namiesto so svojou polovičkou sa pozvŕtal v tanci s krojovanou návštevníčkou. „Za rok sme tu zase!“ kričali šabľovníci. To im už nos vykrúcalo z vône zabíjačky. „Topíme oškvarky, varíme kapustnicu, guláš, držkovú polievku, nech si každý pochutí,“ povedal Jarolím Černek z Ostrova. Jeho kolega Anton Rajčák práve dováral „kaššu“.

Mäsiar obsluhoval pri kotle s kapustnicou zákazníčku: „Jedna žufana je za poldruha eura, tu je ďalšia, takže tri eurá… a šiesta… ešte vám aj pridám, aby ste ma neohovárali. Super cena šesť eur aj s kýblom z plastu zadarmo. No nech sa páči!“

V kotlíkoch sa varili zabíjačkové špeciality.

Kým chlapi na dvore robili zabíjačku, ženy vo vnútri „kulturáku“ obsluhovali desiatky hostí, pochutnávajúcich si na špecialitách. Deň sa ešte nekončil. Krakovanci si šetrili sily na večer, bujarú tanečnú zábavu spojenú s pochovávaním basy. Nechýbali plačky, farár a všeličo iné. Od tejto chvíle sa dedina chystá k pôstu, zdrží sa zábav i tancovania až do Veľkej noci.
 


Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 9. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín