Do Krakovian prišli plesať aj krojované dievky a mládenci

  • Nezaradené
  • 3. februára 2017, 08:21
  • Autor:am

Obdobie fašiangov je obľúbeným časom na zábavy, pričom takmer v každej obci sa pre obyvateľov organizujú rôzne podujatia či plesy. V sobotu 28. januára vylákalo obyvateľov Krakovian i vzdialených miest do tamojšieho kultúrneho domu už tradičné podujatie. Stovka milovníkov dobrej nálady sa stretla na Fašiangovej plesanici.

Pred ôsmou hodinou sa kultúrny dom začal zapĺňať vyfintenými hosťami. Neprichádzali pritom len Krakovanci, ale do obce zavítali i viacerí plesajúci z Bratislavy, Brezovej pod Bradlom či Nového Mesta nad Váhom. Páry sa veľmi ochotne nechali zvečniť v pripravenom miniateliéri, pohostili sa prípitkom na uvítanie a usadili sa za sviatočne nastretý stôl. „Toto podujatie organizujeme už štvrtý rok. Názov plesanica sme mu dali preto, že je to netradičný ples. Platí sa iba vstupné, večeru, kto chce, si kúpi, kto nechce, nekúpi. Návštevníci teda nemusia nutne platiť vysoké vstupné. Nemusia mať ani predpísanú róbu ako na plese, môžu byť aj v ležérnejšom oblečení, ale najmä v kroji. Z rok na rok sa nám darí, že prichádza viac a viac ľudí práve v krojoch. Dúfame, že o rôčik-dva to bude celkom krojovaná plesanica,“ povedala usmiata organizátorka akcie Daniela Piscová. V ľudovom oblečení prišla vyše desiatka hostí a oživili tak zvyšnú garderóbu tvorenú vyžehlenými oblekmi a elegantnými šatami.

Po pár desiatkach minút sa hostia osmelili a vybrali sa vyskúšať veľký parket. Páni vyzvŕtali dámy na tóny Ľudovej hudby Petra Obucha, ale aj modernej hudby malackej kapely Tenor. Ak tanečníkom v žalúdku vyhladlo, na výber mali z troch večerí, zajesť si mohli i dobrých zákuskov.

Okrem zábavy sa Fašiangová plesanica orientuje aj na etnografický účel. „Podporujeme ňou múzeum Za krakovskú bránu. Výťažok z celého večera pôjde na nákup ďalších exponátov,“ uviedla D. Piscová. S plesanicou bola spokojná. „Veľmi sa mi páčilo, že hrala cimbalovka a na krásne valčíky tancovalo veľa ľudí. Potešilo ma to,“ zhodnotila na záver organizátorka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava