Deň gramotnosti si pripomenuli i v Lúke

  • Spravodajstvo
  • 22. septembra 2017, 06:29
  • Autor:lu

Medzinárodným dňom gramotnosti je 8. september. Sviatok, ktorý sa na celom svete oslavuje na základe rozhodnutia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) už od roku 1966, si pripomenuli aj žiaci a najmenšie deti zo základnej i materskej školy v obci Lúka.

Medzi zložky gramotnosti patrí okrem čitateľskej, finančnej aj gramotnosť občianska, technická, výtvarná, hudobná či environmentálna. Nezištne i prakticky rôzne formy gramotnosti prezentovali hostia z blízkeho okolia.
Občianske a národné povedomie u detí pozdvihla Janka Poláčková z Ducového – reštaurátorka ľudových krojov. Časti kroja nevesty popísala na figuríne. Deti upútala hlavne parta – tradičný závoj nevesty. Najmenšie deťúrence nespúšťali oči z krojovaných bábik, ktoré si mohli pohladkať.

Malú parádnicu upravuje reštaurátorka ľudových odevov J. Poláčková z Ducového.

Radostnú atmosféru dotvorili domáci žiaci – štvrták Lukáš Vlášek hrou na husliach a píšťalke. Na jeho hudbu v kroji tancovala piatačka Miška Chudíková. Ľudové piesne, ktoré im zaspievali v krásnych modrých krojoch odeté speváčky Elena Prekopová, Helena Hlístová, Anna Poláková a Jozefína Kobelárová z Ducového, umlčali detskú vravu ako šibnutím prútika. Každé dieťa naučili pieseň Slovenské mamičky. Na akordeóne ich sprevádzal piatak Michal Krajčech.
Technickú zručnosť prezentoval rezbár drevených sôch a samorastov Jozef Miklo z Ducového. Deti upútali sochy Moravianskej venuše, anjela, čerta i iné. Spolu s manželkou Helenou vysvetľovali tvorbu drevorezieb pomocou motorovej píly.
Výtvarné zručnosti a množstvo obrazov Jozefa Minárika z Modrovky deti nielen obdivovali, ale dokonca mohli sami domaľovať pripravené motívy. Fyzikálne princípy lietania vysvetlil Rudolf Vrbenský prostredníctvom modelov lietadiel, ktoré zaplnili celú triedu.
Včelár Ľuboš Kravárik deťom ukázal plásty, vytvoril aj priesvitný úľ.

Environmentálne myslenie si deti najviac utvrdili pozorovaním živých včiel. Domáci včelár Ľuboš Kravárik z Lúky dokonca vytvoril priesvitný úľ, kde sa hemžilo množstvo včiel. Alexander Kukučka z Hrádku zasa ukázal žiakom ochranu kôry stromov. Videli lykožrútov uväznených v pasciach.
Poskytnutie masáže srdca na moderných dospeláckych i detských figurínach naučili žiakov členovia Akadémie prvej pomoci z Trnavy.
V rámci finančnej gramotnosti Viliam Minaroviech žiakom priblížil možnosti sporenia, hypoték i poistenia. Fyzikálne zručnosti pri zapájaní sériových i paralelných obvodov si zlepšili deti vďaka pracovníčkam vzdelávacieho centra Elektrárne Piešťany Magdalény Masárovej a Michaely Rondošovej.
Moderný spev a hlavne zvuk gitary a bendža priniesli do školy a mnohých i roztancovali írsky gitarista Noel a Gustav Niepel z Piešťan. No a nakoniec si mohli žiaci zblízka poobzerať nové auto dobrovoľných hasičov z Lúky. Andrej Krajčí žiakom pomohol obliecť i uniformu a popísal hasiace prístroje.
Podujatie zorganizovala Lýdia Uherčíková, ktorá ďakuje všetkým účastníkom i sponzorom. Ich zásluhou sa deti zážitkovou formou naučili mnohým poznatkom, ktoré určite porozprávali aj rodičom či starým rodičom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava