Ďakujú všetkým darcom krvi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. septembra 2016, 19:07
  • Autor:vd

Krv je tekutina, ktorá sa nedá vyrobiť ani plnohodnotne nahradiť. Uvedomujú si to i organizátori Drahovskej kvapky krvi. Na sklonku augusta, keď sa akcia konáva, sa do odberovej miestnosti, ktorú si pre tento účel vždy aktuálne zriadia na obecnom úrade, dostavia nielen domáci darcovia, ale aj ľudia z okolia. Členky Miestneho spolku Slovenského Červeného kríža (Ms SČK) im aj tento rok pripravili občerstvenie a o dva dni nato mali zdravotný dohľad nad Drahovskými vrtochmi.

Vo štvrtok 25. augusta mohlo najvzácnejšiu tekutinu na 14. Drahovskej kvapke krvi odovzdať dvadsať bezpríspevkových darcov, z toho šestnásť mužov a štyri ženy. Z Drahoviec prišli dvanásti, traja z Vrbového, dvaja z Piešťan a po jednom darcovi z Považian, Maduníc a Hlohovca. Odber vykonávali zdravotníci z Národnej transfúznej služby Trnava. „Priebeh bol pokojný. Bohužiaľ, účasť bola nižšia, ale sme vďační všetkým darcom, ktorí prišli,“ uviedla pre Piešťanský týždeň predsedníčka Ms SČK Mária Ivančíková.

V Drahovciach sa darovanie krvi začalo organizovať v 50. rokoch minulého storočia. „Každoročne organizujeme odbery krvi, zber obnoseného šatstva, hračiek a domácich potrieb pre charitu. Počas Dní tradičných remesiel v Piešťanoch zabezpečujeme zdravotný dozor. Okrem toho oceňujeme darcov krvi, pre členov organizujeme návštevy kultúrnych podujatí a nezabúdame na nich ani pri ich životných jubileách. Pomáhame pri kultúrno-spoločenských akciách obce, ako napríklad stavanie mája, Drahovské vrtochy, začiatok adventu či podávanie vianočnej kapustnice,“ dodala M. Ivančíková.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 30. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela