Čistili a opravovali židovskú synagógu

  • Spravodajstvo
  • 19. januára 2017, 08:43
  • Autor:am


Minulý rok sa Mestu Vrbové podarilo odkúpiť zvyšné štyri osminy židovskej synagógy, ktorá stojí na Ulici Mórica A. Beňovského. Opätovným získaním tejto pamiatky do vlastníctva mesta sa správcom otvorili nielen možnosti využitia v oblasti kultúry, ale v prvom rade už môžu historický priestor riadne zabezpečiť a rekonštruovať.

Ako uviedol portál Vrbové Online, v uplynulom období boli na synagóge vykonané práce pre jej havarijný stav. „Medzi nimi bolo napríklad vynesenie vtáčieho trusu z interiéru, zasklenie, prípadne zadebnenie okien, aby sa dnu nedostali ďalšie holuby, a tiež opravenie zvodov na dažďovú vodu, aby nezatekalo do muriva,“ uviedol Ľubomír Dunajčík. Ako ďalej uviedol, mesto takisto v nedávnom období požiadalo o dotáciu na vypracovanie projektu na kompletnú rekonštrukciu synagógy.

V prípade, že získa potrebné financie, synagóga opäť ožije pre verejnosť. „Po rekonštrukcii synagógu využijeme ako výstavnú a koncertnú sieň. Potomkom veľkej židovskej komunity vo Vrbovom, roztrateným po svete, umožníme prísť sa pomodliť na miesto svojich koreňov,“ prezradila ešte minulý rok primátorka Ema Maggiová. Aby však mohlo mesto plány realizovať, musia uspieť v žiadosti o granty z Európskej únie.

Snahu zrekonštruovať synagógu mali vo Vrbovom už v 80. rokoch minulého storočia, no okrem nedostatku finančných prostriedkov situáciu skomplikovala aj zmena režimu a reštitúcie. Štyri osminy budovy sa prinavrátili súkromným osobám a druhú polovicu neskôr mesto odpredalo investorovi. Pre jeho nečinnosť ju získalo zasa späť, minulý rok po schválení zastupiteľstvom odkúpili i zvyšné štyri osminy budovy. Dnes je majiteľom synagógy Mesto Vrbové.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 17. januára.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín