Cestu na Kostolec vám ukážu nové tabule

  • Spravodajstvo
  • 23. novembra 2017, 08:37
  • Autor:Viera Dusíková

Veľmožský dvorec Kostolec v obci Ducové, kde sa pravidelne každoročne konávajú cyrilometodské púte, je vynovený. Inštalovali tam nové informačné tabule. Je ich desať, sú dvojjazyčné a turistom i návštevníkom národnej kultúrnej pamiatky z 9. storočia približujú históriu miesta, ktoré má svoj neodmysliteľný genius loci.

Nový informačný systém vznikol vďaka úsiliu občianskeho združenia Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane a podpore grantového programu. „Informačný systém nás prevedie od doby bronzovej až po súčasnosť. Zachytáva veľkomoravské obdobie, obdobie, keď bol na Kostolci ranostredoveký a novoveký cintorín, taktiež archeologickú a nálezovú časť a aj históriu obce Ducové spojenú s Kostolcom,“ uviedol predseda združenia Vladimír Balaj.
Informačný systém sa začína na oboch príjazdoch do obce, aj od Piešťan, aj od Nového Mesta nad Váhom. Prechádza cez historickú časť „starého“ Ducového, ktorá je výnimočná svojím koloritom tradičnej ľudovej architektúry. Ďalšie tabule nájdete asi po pätnástich minútach pešej chôdze priamo na Kostolci, tie prezentujú archeológiu a najstaršie obdobia – eneolit, dobu bronzovú a železnú.

Takto voľakedy vyzeral veľmožský dvorec nad obcou Ducové.

Záverečná časť sa nachádza priamo na dvorci, kde tabule oboznamujú návštevníkov s archeologickými nálezmi a architektúrou objektov Veľkej Moravy. Tá pozostáva z rotundy, objektov, cintorína, opevnenia a vstupnej brány. „Ďakujeme sponzorom, ministerstvám kultúry aj práce, piešťanskému úradu práce i obci Ducové, že podporujú projekt samotnej obnovy a tiež starostlivosť o túto lokalitu,“ poznamenal V. Balaj.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel