Červené nosy si nasadili i babičky

  • Spravodajstvo
  • 29. augusta 2017, 08:03
  • Autor:Viera Dusíková

Kľukatú cestu do hôr Považského Inovca až k zariadeniu Senior Modrová si minulý týždeň užívali dvaja klauni s červenými nosmi – Oľga a Anton. Vo velikánskom dome na miernom kopčeku ich už netrpezlivo vyčkávali starenky aj starčekovia. Do bežných dní, ktoré tu plynú ako voda v Modrovskom potoku, im veselá dvojica mladých šašov – jašov doniesla pár chvíľ prežiarených úsmevmi.

Veru, tak to býva, aj cez slzy, ktoré sprevádzajú starobu i chorobu, sa dá smiať a tešiť sa zo života. Čo už človek narobí… Lepšie je smiať sa, ako bedákať. „Dnešná návšteva zdravotných klaunov mala veľký úspech. Neskutočne ťažko sa hľadajú slová, ktorými by sa dalo vyjadriť, akú úžasnú prácu vykonávajú. Oľge a Antonovi, ktorí spríjemnili chvíle našim seniorom, patrí naozaj veľmi veľké ĎAKUJEME. Naše babičky a deduškovia nemohli od radosti ani spať, toľko úsmevov za takú chvíľku a šťastné tváričky sme dávno nevideli,“ povedal riaditeľ zariadenia Andrej Ondrášik.
Aj v Modrovej sa potvrdilo, že klauniády pre skôr narodených majú zmysel. Prinášajú často veľmi osamelým ľuďom v liečebných či sociálnych zariadeniach potešenie, vzpruhu a hlboký emocionálny zážitok, ktorý sa vymyká z bežného rámca ich všedných dní.
Zdravotní klauni svojou bezprostrednosťou a milým prístupom povzbudzujú starších ľudí i k chuti prejaviť sa citovo. Napríklad už len tým, že si starenky nasadia červené nosy a prenesú sa do detstva či mladosti, kde si napríklad treli nos o nos – svojej kamošky či milého. Klauni ich aj nenásilne nútia pracovať s pamäťou a podnecujú k väčšej duševnej a fyzickej aktivite.
Zdravotní klauni pracujúci so seniormi sú špeciálne vyškolení na túto prácu, poznajú znaky a úskalia diagnóz, často sa vyskytujúcich v tomto veku. Ku každému seniorovi pristupujú s úctou a empaticky, no zároveň sa snažia vytvárať vtipné situácie, lebo sú presvedčení, že humor je potrebný aj vo vyššom veku. Vedia, že humor lieči.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava