Brutálni policajti sa postavili pred súd

  • Spravodajstvo
  • 15. februára 2018, 08:00
  • Autor:sita

Trojica dnes už bývalých policajtov Pohotovostnej motorizovanej jednotky v Trnave si dnes na Okresnom súde v Trnave vypočula obžalobu za neprimeraný služobný zákrok, počas ktorého dokopali vodičku auta, ktoré predtým prenasledovali do Maduníc.

Podľa prokurátora sa dopustili zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Jeden z expolicajtov sa k činu priznal a oľutoval ho, ďalší dvaja svoju vinu popreli.
Ku kopancom do mladej ženy, ktorá po zastavení z auta vyšla s rukami nad hlavou, navyše so strelným poranením hrudníka, sa na hlavnom pojednávaní priznal len Jaroslav V., ktorý svoje konanie aj oľutoval. „Bolo to citové rozpoloženie, stres. Je mi to veľmi ľúto, čo som spravil. Ľutujem to každý jeden deň, nikdy predtým som nič také nespravil,“ povedal.
Vysvetlil tiež, že počas naháňačky policajti nevedeli, kto sedí v unikajúcom aute, čo je to za človeka a či nie je ozbrojený. Ako policajt bol predtým za svoje pracovné výsledky mimoriadne povýšený. Ďalší dvaja bývalí policajti svoju vinu odmietli a na hlavnom pojednávaní nevypovedali. Súd tak čítal ich výpovede z prípravného konania, v ktorých sa priznali a skutok oľutovali. Ich obhajca Štefan Kočan zareagoval na ich postup na pojednávaní vypovedaním plnej moci.
Udalosť sa stala ešte v auguste 2016, keď chceli policajti v Trnave skontrolovať posádku vozidla Fiat Brava. Vodička najskôr zastavila, potom na jedného z policajtov namierila auto a vzápätí dupla na plyn. Policajti ju prenasledovali až do Maduníc, pričom strieľali do vzduchu aj na vozidlo.
Keď vtedy 21-ročná vodička Michaela so strelným poranením hrudníka vystúpila s rukami nad hlavou, traja policajti ju kopali do nôh, chrbta aj hlavy. Obvinená z útoku na verejného činiteľa bola aj Michaela, s prokurátorom sa dohodla na trojročnej podmienke. Michaela sa priznala, že nemá vodičský preukaz a v osudnú noc šoférovala pod vplyvom omamných látok. Na pojednávaní tvrdila, že policajti po nej strieľali aj po vystúpení z auta, pričom ju zasiahli do ucha.
Po tom, ako sa dostal na verejnosť videozáznam z neprimeraného zákroku policajtov, boli traja príslušníci Pohotovostnej motorizovanej jednotky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave prepustení zo služieb polície. Po obvinení sa dohodli s trnavským prokurátorom na treste odňatia slobody na tri roky so skúšobnou dobou štyri roky. Generálny prokurátor dohodu zrušil, preto sa koná hlavné pojednávanie. Okresný súd v Trnave po vypočutí obžalovaných a svedkyne – poškodenej odročil pojednávanie na koniec marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava